Egy éve lehet azonnal átutalni

Bármikor elindíthatjuk a kívánt tranzakciót, amelyek 99 százaléka öt, 96 százaléka csupán két másodpercen belül célba ér.

Munkatársunktól
2021. 03. 02. 21:12
A pénzintézetek termékei már jobban eladhatók mobilapplikációkon keresztül
A pénzintézetek termékei már jobban eladhatók mobilapplikációkon keresztül Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világon egyedülálló módon, minden bank számára kötelezően és egy időben indult el 2020. március 2-án az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR). Egy év alatt csaknem 150 millió tranzakció teljesült, összesen 30 000 milliárd forint értékben. Az MNB, a GIRO Zrt. és a kereskedelmi bankok által létrehozott fejlesztés az utóbbi harminc év legnagyobb pénzügyi innovációja volt Magyarországon. A tranzakciók 99 százaléka öt, 96 százaléka azonban csupán két másodpercen belül célba ért.

Az AFR indulása a lehető legjobbkor történt a koronavírus-járvány tekintetében is: használatával biztonságos távolságtartással lehet fizetni, akár számlaszámra, akár másodlagos azonosító segítségével telefonszámra vagy e-mailre.

Tavaly március óta 110 ezer másodlagos azonosítót regisztráltak az ügyfelek, ezek 56 százaléka mobilszám, 34 százaléka e-mail-cím és tíz százaléka adóazonosító jel, vagy adószám. Tavaly szeptember 1-jétől emellett lehetővé vált a vállalati kötegelt tranzakciók beküldése is, amivel tovább bővült az azonnali rendszerben teljesülő tranzakciók köre.

Egy év alatt csaknem 150 millió tranzakció teljesült a rendszeren keresztül, összesen 30 000 milliárd forint értékben
Fotó: Havran Zoltán

Az MNB várakozásai szerint a közeljövőben szerteágazó szolgáltatások fognak épülni az azonnali fizetésre, felhasználva a fizetési kérelem és a másodlagos azonosító funkciókat is, illetve egyre több banknál QR-kódos fizetésre is lesz lehetőség. A fejlett mobilbanki alkalmazások és az AFR-re épülő szolgáltatások terjedésével az ügyfelek egyre növekvő része tud azonnal, kényelmesen és gyorsan utalni szinte bármilyen fizetési helyzetben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.