Elhunyt a neves Balaton-kutató

Bíró Péter, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a hazai és a nemzetközi hidrobiológia kiemelkedő személyisége 78 évet élt.

Gulyás
2021. 03. 27. 13:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életének 78. évében, március 25-én elhunyt Bíró Péter, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a hazai és a nemzetközi hidrobiológia kiemelkedő személyisége, a Balatoni (tihanyi) Limnológiai Intézet (BLI) nyugalmazott igazgatója – adta hírül a Veol.hu.

Bíró Péter 1967-től a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium halállomány-fejlesztő programját vezette, 1982-től Tihanyban, a BLI hidrológiai osztályának vezetőjeként, majd 2004-től a kutatóintézet igazgatójaként dolgozott. Tudományos tevékenysége elsősorban a halkutatásra irányult, nevéhez fűződik a Balaton legismertebb ragadozója és a horgászok legkedveltebb halfaja, a fogassüllő-állomány dinamikájának feltárása. A Balaton halállományának kezelésével kapcsolatos kutatási eredményeiről Bíró Péter lapunknak is mindig készségesen nyilatkozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.