időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Így indítaná újra a kereskedelmi és szolgáltató szektort a kamara

Magyar Nemzet
2021.03.23. 17:37
Így indítaná újra a kereskedelmi és szolgáltató szektort a kamara

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) ma egyeztetést folytatott a miniszterelnökkel a kereskedelmi és szolgáltató szektor mielőbbi újraindítása érdekében. A szervezet közleményben jelezte: teljes mértékben elkötelezett az emberi élet megóvása iránt. Ezért az üzletek és szolgáltatások gyorsabb ütemű megnyitását célzottan és rendkívül felelősségteljesen kell végrehajtani. A kamara javaslatai összhangban állnak az uniós tagállamok gyakorlatával. Ezek a következők:

  • Az üzlethelyiségek esetében öt-tíz négyzetméterenként csupán egy vevő tartózkodhat a bolt területén. A száz négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében tizenöt vagy húsz négyzetméter juthat egy személyre.
  • A bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozás kidolgozása szükséges, tekintettel arra, hogy azok működése eltérő az egyéni üzlettípusoktól. Ezen üzletek esetében is a négyzetméter alapú korlátozások betartása lenne irányadó. Ezen kívül a bevásárlóközpontok vásárlók közlekedésére és mozgására nyitva álló közös területein tartózkodó/várakozók esetében a mindenkori távolságtartási előírások betartását javasolják, amelyet az üzemeltető köteles ellenőrizni.
  • A higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgáltató helyekre történő belépést követően ellenőrizni kell a kézfertőtlenítést.
  • A fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (például fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő), amikor üzlethelyiségben végzik a szolgáltatást, a kereskedelemhez hasonlóan a négyzetméter alapú szabályozás alkalmazását javasolják. Mindezt ötvözve a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal – ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata –, amelyek teljeskörű teljesítése esetén lehet csak kinyitni.
  • A kamara javasolja a védettségi kártyával rendelkezők szolgáltatásokhoz való kiemeltebb hozzáférésének biztosítását, akár úgy is, hogy az érintettek a vendéglátó és turisztikai szolgáltatásokat igénybe tudják venni.
  • Az MKIK közölte azt is, hogy a fentieken túl nem javasolja az egyéni vásárlókra vonatkozó üzleten belüli tartózkodási idősáv fenntartását.

    Hírlevél feliratkozás
    Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.