Magabiztosan vettük a többlépcsős akadályt

Tízből kilenc bankkártyabirtokos már hallott a január elsejétől életbe lépett többlépcsős azonosításról, ami az internetes vásárlásokhoz szükséges új fizetési feltétel. Az OTP Bank kutatása szerint a kártyás vásárlók többsége már megszokta a jóváhagyási folyamatot.

Horváth Éva
2021. 04. 11. 16:18
null
20210306 MN Budapest Illusztráció: bolt,vásárlás,bankkártyás fizetés koronavírus-járvány alatt. Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben interneten szeretnénk vásárolni, január óta már több lépcsőben kell igazolnunk, hogy jogosan használjuk a fizetéshez megadott bankkártyát. Nincs kártyatulajdonos, aki mostanáig ne kapott volna erre vonatkozó figyelmeztetést, tájékoztatást a bankjától, vagyis áprilisra megszokottá válhatott az új azonosítási rendszer.

Manapság egyre rutinosabbak a magyar vásárlók, nem jönnek zavarba a netes tranzakcióktól Fotó: Mirkó István

Ezt támasztja alá az OTP Bank friss felmérése, amely szerint a bankkártyabirtokos felnőtt lakosság 89 százaléka már hallott a többlépcsős jóváhagyásról, sőt

a kártyával fizetők nyolcvan százaléka a gyakorlatban is találkozott az új biztonsági folyamattal és a többségüknek nem okozott semmilyen gondot az alkalmazása.

– A kártyabirtokosok jelentős része zökkenőmentesen átállt, különösen azok, akik banki mobiltelefonos alkalmazást használnak a jóváhagyáshoz. Nekik eleve egyszerűbb dolguk is volt, hiszen az internetes biztonsági kód beállításán felül csak frissíteniük kellett a banki applikációt, és engedélyezniük a felugró értesítéseket a telefonjuk beállításaiban – összegezte lapunknak az első tapasztalatokat az OTP Bank bankkapcsolati területének vezetője.

Takács Domokos szerint azok az ügyfelek is hamar megszokták az új folyamatot, akik a kötelező átállást követően esetleges kisebb-nagyobb elakadásokba ütköztek. A kártyabirtokosok az új jóváhagyási folyamatot néhány vásárlás után már rutinosan intézik. Az is fontos, hogy eközben tisztában vannak azzal, hogy így még nagyobb biztonságban tudhatják az adataikat – fűzte hozzá a szakember.

A járvány időszaka alatt sokkal többen rászoktak az internetes rendelésre Fotó: Bach Máté

A felmérés szerint a többlépcsős jóváhagyáshoz szükséges teendőkről a többség a bankja weboldaláról vagy más netes felületeken tájékozódott, elenyésző azok aránya, akik közvetlenül banki ügyintézőhöz fordultak vagy pedig a családtagoktól, ismerősöktől kértek segítséget.

Eltérő menetrendek?

Az egyes bankoknál eltérő lehet a többlépcsős jóváhagyás alkalmazásához vezető út. Az OTP Bank ügyfeleinek a többlépcsős jóváhagyáshoz előzetesen mindenképp regisztrálniuk kell az internetes biztonsági kód szolgáltatásra az érvényes mobiltelefonszámuk megadásával. Ezt követően a banki mobiltelefonos alkalmazást már használó ügyfelek az applikációba lépve tudják jóváhagyni az internetes kártyás fizetéseket. Azon ügyfeleknél, akik nem regisztráltak a mobilalkalmazásra, az sms-ben kapott internetes biztonsági kódot és a háromjegyű telekódot kell megadniuk az elektronikus fizetési felületen a vásárlás jóváhagyásához.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.