Átalakul az államadósság finanszírozási terve

Az ÁKK 1100 milliárdra emelte a várható lakossági állampapír-kibocsátást és számolnak további japán, illetve kínai további zöldkötvény-kibocsátással is.

Horváth Éva
2021. 05. 11. 20:29
null
Megnőtt a lakossági kereslet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az Országgyűlés a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt bekövetkező kedvezőtlen gazdasági hatások mérséklése, valamint a gazdaság újraindításához szükséges fiskális intézkedések miatt módosította a 2021-re szóló költségvetés hiánycélját, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) Zrt. is átalakította az idei évre szóló finanszírozási tervét.

Az államháztartás központi alrendszerének új, a módosítások alapján elfogadott pénzforgalmi hiánya 658 milliárd forinttal, 3332 milliárd forintról 3990 milliárd forintra emelkedett.

Mint az ÁKK közölte, az aktualizált finanszírozási terv kialakításánál figyelembe vették az idei első negyedévben végrehajtott finanszírozási műveletek sikerességét, valamint a lakossági értékesítés esetében vártnál jobb eredményeket is. A lakossági értékesítés 2021 első négy hónapjában, a koronavírus-járvány újabb hulláma miatti lezárások ellenére, meghaladta az időarányos tervet, ezért az ÁKK százmilliárd forinttal, ezermilliárdról 1100 milliárd forintra emelte a várható lakossági nettó állampapír-kibocsátási tervet. Ez a változás 295 milliárd forinttal több lakossági kibocsátást jelent az eredeti tervekhez képest.

A lakossági állampapír-értékesítés 2021 első négy hónapjában, a koronavírus-járvány újabb hulláma miatti lezárások ellenére, meghaladta az időarányos tervet
Fotó: Teknős Miklós

Az államadósság-kezelő emellett 111 milliárd forinttal, 633 milliárdról 744 milliárd forintra emelte az éven túli lejáratú diszkontkincstárjegyek aukciós kibocsátásának tervezett volumenét 2021-re vonatkozóan. Az év végi diszkontkincstárjegy-állomány várhatóan 744 milliárd forint lesz – jelezték –, amely az ÁKK által kezelt adósságon belül mindössze 1,9 százalékot tesz ki.

Ugyancsak a kedvező eredményeket figyelembe véve, összesen 312 milliárd forinttal több intézményi aukciós kibocsátás is várható idén az ötéves fix, a hat-, illetve nyolcéves változó kamatozású állampapírokból.

Az ÁKK továbbá felhívja a figyelmet, hogy a korábbi gyakorlatának megfelelően, a vártnál nagyobb piaci kereslet esetén, az ajánlatokat elfogadva, aukciónként megnövelheti a kibocsátás összegét. Ahogyan piaci igény esetén az elsődleges forgalmazókkal egyeztetve, kivételes esetben akár nem a referenciahozamhoz kötött (nem benchmark) papírokat is felajánlhat aukciós értékesítésre.

Devizafinanszírozás terén az ÁKK a 2021. évre szóló, átalakított finanszírozási tervében mintegy százmilliárd forinttal több forrásbevonást tervez, elsősorban a hosszú futamidejű fejlesztési banki és projekthitel-felvételekből. Ezen felül idén számolnak japán jenben, illetve kínai renminbiben végrehajtható további zöldkötvény-kibocsátással is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.