Megemelte növekedési várakozásait a CIB Bank

A járvány harmadik hulláma lecsengésének, illetve a lakosság immunizációjának köszönhetően a fejlett világban megindulhat a korlátozó intézkedések fokozatos feloldása, és ezzel párhuzamosan a gazdasági kilábalás. Az idei év második felében felgyorsulhat a hazai és globális gazdasági kilábalás – állapítja meg legfrissebb elemzésében a CIB Bank, amely a korábbi, 2021-re szóló 4,1 százalékos növekedési előrejelzését májusi prognózisában 4,5 százalékra emelte.

Horváth Éva
2021. 05. 13. 16:35
null
20200312 Budapest Illusztráció bevásárlás Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság növekedése a bizonytalanságok ellenére is biztos alapokon nyugszik, a gyors kilábalást még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább – jelentette ki mai online sajtóbeszélgetésen a CIB Bank vezető elemzője. Trippon Mariann hangsúlyozta: idén éves szinten, a korábban előrejelzett 4,1 százalékkal szemben, 4,5 százalékos GDP-bővülést várnak, amelynek szintje jövőre még tovább emelkedhet és meghaladhatja a 4,7 százalékot is. Kiemelte, hogy

a kedvezőbb kilátások a vártnál gyorsabb, az év közepére szinte teljesen megvalósuló nyitás hatását tükrözik.

Ugyanakkor a szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a laza monetáris kondíciók nyomán változatlanul számolni kell az inflációs kockázatokkal. A fogyasztói árak emelkedésének átlagos üteme Magyarországon is probléma, erőteljes felfelé mutató kockázatokat hordoz – fűzte hozzá Trippon Mariann.

Az üzemanyagárak alakulása gyakran fontos tényező az infláció alakulásában
Fotó: Mirkó István

A CIB Bank vezető elemzője elmondta: az idén 3,8–3,9 százalékos éves inflációval számolnak, ám az esztendő második felében és éves átlagos szinten is négy százalék felett maradhat a pénzromlás mértéke. Jövőre viszont már lassulhat az árak emelkedése. A forint euróval szembeni árfolyamának alakulásával kapcsolatban pedig azt várják, hogy az viszonylag szűk sávban, 355 és 365 forint között mozog majd 2021 folyamán.

Trippon Mariann felhívta a figyelmet arra, hogy

az elmúlt két hónapban a Magyar Nemzeti Bank is elkezdte hangsúlyozni a kockázatokat, ám a jegybank szerint az infláció megugrása egyszeri sokk lesz. Ám a magyar gazdaság növekedése a bizonytalanságok ellenére is biztos alapokon nyugszik.

A fogyasztás a gazdasági növekedésnél visszafogottabb mértékben, három százalék körül növekedhet idén. A válság idején felhalmozódott extra megtakarítások állománya nem tűnik majd el teljesen, ráadásul a moratórium kifutásával az elkölthető jövedelmek is szűkülnek majd – magyarázta a vezető elemző.

A nagybank elemzői csapata szerint a kilábalást világszinten az immunizációban elöljáró Egyesült Államok vezetheti, míg Európa késve és kisebb lendülettel követheti a tengeren túli menetelést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.