időjárás -5°C Pál 2022. January 25.
logo

Elhalasztott vásárlások bepótlása

Pintér
2021.06.23. 07:45
Elhalasztott vásárlások bepótlása

A gazdaság újraindulásával egyre érezhetőbb a lakáspiac újbóli pezsgése, jóllehet a vírus második-harmadik hulláma már nem okozott olyan sokkot az adásvételeknél, mint az első. Az óvatosabb időszak után az elhalasztott ügyletekből fakadó vásárlások is erősítik a keresletet, ahogy az otthonteremtési és -felújítási program hatása is jelentős. Nagy kérdés, hogy mindez milyen további emelkedést okoz a vírus idején lefékeződő lakásárakban.

Nagyon erős forgalmú ingatlanpiacról tanúskodnak a májusi adásvételi és keresleti adatok, amit a közvetítőcégek tapasztalatai is alátámasztanak. Ez egyben azt jelenti, hogy a lakásügyletek a jelek szerint végleg maguk mögött hagyták a koronavírus-járványt, vagyis – a magas kínálati árakat leszámítva – nincs már hátráltató tényezője az adásvételeknek. Ennek megfelelően

2021 folyamán feltehetően végig igen élénk marad a forgalom.

Az egyik legnagyobb hazai közvetítőlánc, a Duna House (DH) szokásos havi becslése szerint mintegy 14 200 lakásadásvételt bonyolíthattak májusban. Ez 2019 májusával összevetve öt százalékkal nagyobb forgalmat, tavaly májushoz képest pedig csaknem hetvenszázalékos többletet jelent. Hasonló felfutásról számolt be az egyik vezető online hirdetési oldal, az Ingatlan.com is, amely szerint májusban – csak a használt lakásokat és házakat nézve – 11 800 adásvételre kerülhetett sor.

Rég nem látott az érdeklődés az agglomeráció iránt, ahol sok építkezés is zajlik
Fotó: Bach Máté

„Ennyiért anyámnak se”

Furcsa időket élünk. Az emberek többsége már nem magának építi a házát, és jellemzően nem is kalákában a szomszéd, a családtagok, a barátok segítségével. És mivel jellemzően nem így történik, az építtető család egyre kiszolgáltatottabb. Ki van szolgáltatva a kőművesnek, ki van szolgáltatva az építőanyag-kereskedőnek. Ráadásul már rég nem a szomszéd erdőből vagy hegyből érkezik a házhoz szükséges alapanyag, hanem a világ túlsó feléről. Így ahogy egyre bonyolítjuk szép világunkat, bizony már nemcsak a kőművestől függ az építkezés menete, hanem „globális folyamatoktól”. Jegyzet itt.

– A koronavírus-járvány tavaly márciusi magyarországi megjelenése utáni korlátozások eredményeként még 2020 májusában is kevesebb adásvétel történt a megszokottnál. A friss adatok szerint viszont a járvány tavaly tavaszi mélypontjához képest már jóval élénkebb a lakáspiac – mutatott rá Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője, hozzátéve, hogy ez a szám már megközelíti a pandémia előtti 2019. év átlagát. Ráadásul az Ingatlan.com adatai szerint májusban 37 ezret meghaladó számban adtak fel használt ingatlanról szóló hirdetést az oldalon, ami tíz százalékkal több, mint egy éve. Az érdeklődés is mintegy hét százalékkal élénkebb, mint tavaly ugyanekkor – hogy itt nem még nagyobb a különbözet, az abból fakadhat, hogy a tavaly március–áprilisi mélypont után, az első hullám végéhez közeledve nagyon megélénkült a lakáspiac az elhalasztott vásárlások miatt.

Balogh László hangsúlyozta, hogy

a járványhatás kezd lecsengeni a lakáspiacon,

amire ráerősít, hogy az állami otthonteremtési program új elemei – a lakásfelújítások támogatása vagy a csokos vásárlóknak járó további kedvezmények – érdemi támogatást adnak a keresletnek. Emellett ­érezhetően hozzájárulhat a forgalomnövekedéshez a járvány alatt elhalasztott lakásvásárlások pótlása.

A DH szerint továbbra is a fővárosi agglomeráció az ingatlanpiac egyik legkeresettebb területe, ami a járványhatással is összefüggésben van. A Budapest környéki településeken az adásvételek több mint negyede már az ötvenmilliós ársáv fölött zajlott, összességében pedig csaknem minden második ingatlan legalább 35 millió forintért cserélt tulajdonost. Májusban nagyjából minden ötödik adásvételi szerződésben hatszázezer forintot meghaladó négyzetméterár szerepelt, ami az előző hónapokkal összevetve is jelentősebb arány. Országos összehasonlításban egyébként

Pest megyében a legmagasabb a felújítandó vagy a rosszabb, de még lakható állapotú ingatlanok iránti kereslet.

A magas árak miatt a vevők 36 százaléka ezeket részesítette előnyben vásárlásnál, amiben feltehetően az otthonfelújítási program szerepe is jelentős.

Az elmúlt évben – elsősorban a járvány hatására – lelassult a korábbi évek kiugró mértékű felértékelődése, sőt egyes helyeken, például a főváros belső kerületeiben némi visszarendeződés is tapasztalható volt az árakban. A következő időszak nagy kérdése az lesz – amit egyes lakáspiaci szakértők is különbözőképpen látnak –, hogy milyen árváltozások várhatók, illetve ahol tovább drágulnak a lakások, ott milyen arányú lehet ez az értéknövekedés.