Ismét vesszőfutás várhat a Volkswagenre Amerikában

A VW-csoport 3,3 millió észak-amerikai ügyfelének adatai több mint egy évig elérhetők voltak az interneten. Bizonyos esetekben egészen bizalmas információkhoz is  hozzáférhettek illetéktelenek. A német autógyártó a rendvédelmi szervek és kiberbiztonsági szakértők segítségét veszi igénybe.

2021. 06. 19. 10:05
Symbolic photo Volkswagen
The logo of the Volkswagen Group is emblazoned on a car dealership - taken from the public space. Rheda-Wiedenbruck, August 2nd, 2020 | usage worldwide (Photo by Christoph Hardt/Geisler-Fotopres / Geisler-Fotopress / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: CHRISTOPH HARDT/GEISLER-FOTOPRES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Eladásra váró járművek a VW egyik amerikai kereskedőjénél. Nem könnyű helyreállítani a hírnevet Fotó: AFP/Christoph Hardt

Újabb botrány tépázza meg a Volkswagen-csoport Észak-Amerikában egyébként is törékeny jó hírét: egy üzleti partner hibája miatt

több mint 3,3 millió ember adata volt elérhető az interneten egy éven keresztül. A VW feltételezi, hogy a probléma elsősorban az Audi ügyfeleit és leendő vásárlóit érinti

– mondta a cég szóvivője, akinek a szavait az AutomobilWoche.de idézte. A Techcrunch.com amerikai blog korábban már beszámolt az adatszivárgásról, és levelet küldött az ügyfeleknek, valamint egy ügyvéd levelét.

A VW azzal igyekszik hűteni az indulatokat, hogy az adatok többsége csak kapcsolattartásra szolgált. A szivárgás ezen része

neveket, e-mail-címeket, telefonszámokat tartalmaz, amelyek az Egyesült Államokban körülbelül 3,1 millió Audi-, Kanadában 163 000, valamint az Egyesült Államokban 3300 VW-ügyféltől származnak.

Azonban mintegy 90 000 Audi-vásárló bizalmasabb adatait sem sikerült megvédeni. Ezeknek az eseteknek a 95 százalékában ismertté vált a vezetői engedélyek száma is, de kisebb részben kifejezetten érzékeny információkat tettek elérhetővé, például az

amerikai társadalombiztosítási és bankszámlaszámokat.

Egy nemzetközi ügyvédi iroda június 10-én az Egyesült Államok főügyészeinek írt levelében a Volkswagen és az Audi nevében azt közölte, hogy illetéktelen harmadik fél korlátozott hozzáférést kapott az ügyféladatokhoz. A VW bekapcsolta az igazságügyi hatóságokat, továbbá külső adatelemző és kiberbiztonsági szakértőket vett fel. A kiszivárgott információkat egy üzleti partner 2014 és 2019 között gyűjtötte értékesítési és marketingcélokra.

A VW szóvivője szerint az ügyvédeknek az ügyészséghez intézett levele csupán egy hivatalos lépés, amelyet az Egyesült Államok vállalatai kötelesek megtenni ilyen ügyféladatok kiszivárogtatása esetén. Ez tehát csupán proaktív intézkedés, amely nem utal igazságügyi hatóságok által folytatott vizsgálatokra.

A Volkswagen nem beszélt arról, hogy melyik az az üzleti partner, amelytől kiszivárogtak az adatok, és arról sem kívánt nyilatkozni, hogy a vállalat milyen további lépésekre készül az ügyben.

A botrány nagyon rosszkor jött a német autógyártónak, amely évek óta nehéz helyzetben volt az amerikai piacon az Egyesült Államok környezetvédelmi hatóságai által 2015 szeptemberében feltárt dízelügy miatt. A kipufogógáz-adatok manipulálása súlyosan rontotta a vállalat imázsát, és mindez az USA piacán a VW-eladások összeomlását okozta.

A német gyártó nagy erőfeszítéseket tett hírnevének helyreállítására és az amerikai vásárlók bizalmának visszaszerzésére.

Mint lapunk beszámolt róla, ez az utóbbi hónapokban sikerült is, az első negyedévben a VW amerikai értékesítése 21 százalékkal nőtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.