Komolyabban kezdenék tesztelni az 5G-t

Magyarországon az 5G-re épülő innovációs feladatok középpontjában jelenleg az ipari-technológiai pilot programok állnak – mondta Solymár Károly Balázs.

Magyar Nemzet
2021. 06. 29. 8:43
SOLYMÁR Károly Balázs; GÁL András Levente
Budapest, 2021. június 28. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára (j) és Gál András Levente, a Digitális jólét program (DJP) szakmai vezetője az 5G Koalíció (5GK) megalakításának negyedik évfordulója alkalmából rendezett szakmai kiállításon és ünnepségen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) 2021. június 28-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarországon az 5G-re épülő innovációs feladatok középpontjában jelenleg az ipari-technológiai pilot programok állnak – mondta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és ­Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára hétfőn az 5G Koalíció megalakításának negyedik évfordulója alkalmából rendezett szakmai kiállításon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

A rendezvényen a látványos, újdonságokban bővelkedő szakmai kiállításon egyedülálló 5G-s technológiai megoldások is bemutatkoztak az MTI tájékoztatása szerint. Megtekinthető volt többek között egy kikötő üzemeltetése digitális ikertechnológiával, mérő­autó és szondák működése, intelligens járművek 5G-alapú távfelügyelete és irányítása egy élethű autómodell segítségével és VR-szemüveg használatával, egy robotkar távoli, felhőből történő vezérlése, számos kiterjesztett és kevert valóságra épülő alkalmazás.

Elmondta, már beérni látszanak Magyarországnak a digitális infra­struktúra fejlesztése területén tett erőfeszítései, ezért 2021-ben számos, 5G-re épülő pilot program indul egyetemi és ipari környezetben. Solymár Károly Balázs jelezte egyúttal,

hogy 5G-alapú intelligens szárazföldi és vízi közlekedési eszközök tesztelése kezdődik el több helyszínen, 5G-tesztkörnyezeteket alakítanak ki drónhasználattal, öntözéssel, állattartással összefüggésben az agrárium területén.

Tesztelik majd az ipari célú frekvencia alkalmazását is a gyártási folyamatokban. Megvizsgálják a 3D és a kiterjesztett valóság (AR) lehetőségeit a munkavégzésben, valamint egészségügyi és környezeti kutatásokat indítanak. A tájékoztatás, a tudatosítás érdekében elindult az 5G.hu weboldal.

Gál András Levente és Solymár Károly Balázs az évfordulón
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Charaf Hassan, az egyetem dékánja szerint a koalíció teret nyitott Magyarországon az ipar, az állam és az oktatás együttműködésének, és ennek kézzelfogható eredményei vannak. Hozzátette: a járvány után újra felgyorsulhat a munka, amivel az ország megerősítheti az élvonalbeli helyét.

Gál András Levente, a Digitális jólét program szakmai vezetője elmondta: a koalíciónak már 86 tagszervezete van, folyamatosan 220 szakértő vesz részt a munkájában. Az 5G Koalíció ennek az új generációs telekommunikációs megoldásnak a nemzetgazdasági hasznosítását tűzte ki célul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.