A 4iG-é lehet a montenegrói Telenor

Jelentős potenciált lát a 4iG a nyugat-balkáni régióban, a térség gazdasági növekedését az Európai Unió bővítése is fellendítheti.

Magyar Nemzet
2021. 07. 09. 13:18
null
Bar, Montenegro, April, 08, 2016: Center of the town, building of the office of Telenor - most popular mobile operator in Montenegro Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második nemzetközi tranzakcióját jelentette be a 4iG Nyrt., így folytatódhat a cégcsoport távközlési portfóliójának építése. A tőkepiaci társaság

nem kötelező érvényű előzetes megállapodást kötött a PPF Telecom Grouppal Montenegró piacvezető mobilszolgáltatója, a Telenor d.o.o. Podgorica (Telenor Montenegro) százszázalékos részvénycsomagjának megszerzésére.

A társaság átvilágítását követően az ügylet sikeres lezárásának feltétele, hogy a montenegrói hatóságok is jóváhagyják a tulajdonszerzést. A Telenor Montenegrót 2018-ban vette meg több régiós mobilszolgáltatóval együtt a cseh hátterű befektetési társaság, a PPF Group. Az ügylet részleteiről szóló nem kötelező érvényű megállapodást a felek a budapesti értéktőzsdén is bejelentették.

A Telenor Montenegro 338 ezer előfizetővel, a 2020-ban elért 43 millió eurós árbevételével abszolút piacvezető a montenegrói mobilszolgáltatási szegmensben. A podgoricai központtal működő társaság főbb bevételeit a lakossági és az üzleti előfizetők (67 százalék) biztosítják. A vállalat 150 saját tulajdonú bázisállomással rendelkezik, amelyek lefedik az összes fő utat, az alagutak többségét, valamint Montenegró strandjait és téli turisztikai központját is. Ennek köszönhetően a Telenor Montenegro a lakosság 98 százalékát éri el 4G-alapú mobilszolgáltatásaival, amely a stabil növekedési hátteret biztosít a társaságnak.

Montenegró legkedveltebb távközlési társaságának bari irodája
Fotó: 123RF

– A Telenor Montenegro megvásárlása illeszkedik a 4iG regionális terjeszkedési stratégiájába, a vállalat stabil háttere és piaci pozíciója, valamint erős jövedelemtermelő képessége magas hozzáadott értéket jelenthet a vállalatcsoportunknak – mondta a bejelentést követően Jászai Gellért, a társaság elnök-vezérigazgatója.

– Jelentős növekedési potenciált látunk a nyugat-balkáni régióban, várakozásaink szerint a következő öt évben a térség gazdasági növekedését az Európai Unió bővítése is jelentősen fellendítheti.

Jelenlétünket ezért a most bejelentett akvizíció mellett tovább szeretnénk fokozni a térségben. Ennek érdekében folyamatosan vizsgáljuk a befektetési lehetőségeket a távközlési, illetve az informatikai szektorban – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

Az előzetes megállapodás értelmében a 4iG megkezdi a céltársaság átvilágítását, melynek szeptember végén várható eredménye alapján tehet végleges ajánlatot Telenor d.o.o., Podgorica megszerzésére. A felek megállapodása szerint a tranzakció legkésőbb 2021. november 30-ig zárul, melynek előfeltétele, hogy a tulajdonszerzéshez a montenegrói hatóságok is hozzájáruljanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.