Tőzsdére vezették a kínai autómegosztót

Amerikában újabb nagy kínai céget vezettek tőzsdére, volt is nagy kereslet a részvények iránt, azonban a bevezetés után a kínai hatóságok most hirtelen vizsgálatot tartanak a Didinél, amely egy kiterjedt technológiai tevékenységű cég, de talán legfőbb üzletága az utasmegosztó szolgáltatás, amiben sok helyen az Uber a piacvezető. Ennek ellenére nagy volt a lelkesedés a befektetők részéről a társaság iránt, még úgy is, hogy tavaly veszteséggel zárta az évet.

Fellegi Tamás Péter
2021. 07. 03. 11:57
U.S. President Donald Trump is seen on a screen under trading figures during his meeting with bank executives as traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York City
A tőzsdék is megérezhetik, ha baj támad a kölcsönöknél Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi években divat lett a nagyobb kínai cégeket amerikai tőzsdéken bevezetni, és nagy is volt irántuk a kereslet. Ehhez a trendhez csatlakozott most a Didi Chuxing nevű társaság, amely 2012-ben jött létre, és azóta meglehetősen nagyra nőtt, hisz az első napi kereskedés végén kialakult részvényárral a cég teljes értéke 68 milliárd dollár, így az egyik legnagyobb tőzsdei bevezetésként könyvelheti el a piac. A cég fő tevékenysége az utasmegosztó szolgáltatás, ugyanúgy, mint az Uber esetében.

Az Uber már korábban tőzsdére ment, ugyanakkor érdekesség, hogy a Didi korábban megvásárolta az Uber kínai üzletágát, miközben az Uber 12,8 százalékos részesedéssel tulajdonos maradt a Didiben.

Ugyancsak részvényes a cégben a világ legnagyobb tőzsdei társasága, az Apple.

Ilyen körülmények között logikusnak is tűnik, hogy a New York-i Értéktőzsdére vezették be a céget. A befektetők annak ellenére lelkesek voltak, hogy a társaság tavaly veszteséges lett elsősorban a koronavírus-járvány okozta kereslet-visszaesés miatt, bár Kínában lényegesen hamarabb lecsengett a járvány, mint szinte bárhol máshol. A veszteség 2,5 milliárd dollár volt közel 22 milliárdos árbevétel mellett, viszont a befektetőket megnyugtathatta, hogy az idei első negyedévében már 95 millió dolláros nyereség keletkezett 6,5 milliárdos árbevétel mellett, rá­adásul maga az Uber közel hétmilliárd dolláros veszteséget szenvedett el tavaly, és még az idei első negyedévben sem lett nyereséges. A Didi árbevétele a járványt megelőzően évi tíz százalékkal növekedett, a kibocsátási tájékoztató szerint közel félmilliárd ügyfele volt, akik átlagosan napi 41 millió utazást hoztak össze.

The „Fearless Girl” statue is seen outside the New York Stock Exchange following the trading session after the building opened for the first time since March while the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) continues in the Manhattan borough of New York, U.S., May 26, 2020. REUTERS/Mike Segar TPX IMAGES OF THE DAY – RC2LWG96JYQQ

A cég 2018-ban kezdte meg a nemzetközi terjeszkedést, már 14 országban van jelen, a legnagyobbak ezek közül Brazília és Mexikó.

Ugyanakkor a céggel kapcsolatban nem minden szép és jó, hisz a társaság jelezte, hogy Kínában vizsgálatot folytatnak, hogy a társaság nem alakított-e ki monopolhelyzetet a kisebb versenytársakat kiszorító tisztességtelen taktika alkalmazásával. A vizsgálat még nem zárult le, így nem zárhatók ki később az ebből adódó esetleges büntetések.

A vállalat tőzsdei bevezetésére szerdán került sor, viszont pénteken bejelentették, hogy a kínai hatóságok váratlanul egy újabb vizsgálatot indítottak, és amíg ez zajlik, nem tudnak az új felhasználók regisztrálni. Ez váratlan lépés egy tőzsdei bevezetés után, de tény, hogy történt már ilyen Kínában: tavaly az Ant Group sanghaji és hongkongi részvénykibocsátását el kellett halasztani egy állami szabályozói beavatkozás miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.