Sokáig elhúzódhat az örökölt ingatlan eladása

Kevesebben válnak meg az örökölt ingatlantól. Kiemelten igaz ez akkor, ha kertes ház a hagyaték tárgya.

Magyar Nemzet
2021. 08. 17. 11:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az örökölt ingatlan értékesítése még mindig a lakáseladások egyik legfőbb oka. A Duna House közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a júliusi statisztika alapján nagyságrendileg azonos, 17-18 százalékos arányban keltek el az öröklés következtében az ingatlanok Budapesten és vidéken. Ez a fővárosban három, vidéken nyolc százalékpontos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az idei első félévben rendszerint nagyobb volt a különbség az országban. A vidéki eladók negyede bocsájtotta áruba örökségét. Budapesten összességében kevesebben váltak meg örökölt ingatlanjuktól. Ennek legfőbb oka, hogy a fővárosi lakások értéke jóval magasabb, így ideális hosszútávú befektetési lehetőséget kínálnak. 

Míg a fővárosban átlagosan 37 millió forintot kaptak az örökösök, addig az ország egyéb területén ennek felét, átlagosan 18,5 millió forintért értékesítették a nagyobb ingatlanokat.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője kiemelte: napjainkban különösen nagy kincsnek számít a saját ingatlan Budapesten. Éppen ezért kisebb arányban adnak túl rajta, inkább bérlőt keresnek rá, mintsem vevőt. Az sem egyedi eset, hogy az örökös vagy gyermeke, unokája lakja be az adott ingatlant. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy vidéken sokkal kevesebben telepedtek volna le hosszútávon, ráadásul az albérleti piacon se voltak olyan kedvezőek a lehetőségek, mint a fővárosban. Így inkább pénzre váltották a tulajdonjogot a vidéki örökösök. 

Összességében egyre kevesebben válnak meg a vidéki örökségtől. Különösen igaz ez akkor, ha kertes házról, házrészről van szó. Ennek legfőbb oka, hogy a pandémia hatására megváltoztak a fogyasztói és lakhatási szokások, az emberek vágynak a szabadba, a környezetváltozásra, így második otthonként kezdték használni ezeket az ingatlanokat.

Borítókép: Teknős Miklós

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.