Egyszerűbb eljárás orvosolná az agrárium egyre égetőbb problémáját

Jelentősen egyszerűsíti és meggyorsítja a családi gazdaságok és agrárvállalkozások átadását az Agrárminisztérium törvényjavaslat-tervezete. Az agrárgazdaságok átruházására eddig nem vonatkozott külön szabályozás, emiatt most elhúzódó ügyintézéssel és komoly adminisztrációs teherrel kell szembenézniük azoknak a termelőknek, akik időskorukra gondoskodni szeretnének gazdaságukról. Nagy István agrárminiszter arra biztatja a gazdálkodókat, minél előbb rendelkezzenek gazdaságuk sorsáról.

Nagy Kristóf
2021. 09. 25. 6:49
20200423 MN Hajdú-Bihar Megye mezőgazdaság illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családi gazdaságok és az agrárvállalkozások hatékony átadásán is múlik az agrárium sikeres nemzedékváltása. Magyarországon eddig nem vonatkozott külön szabály az agrárgazdaságok átadására, az általános szabályok szerint kell eljárni. 

Napjainkra ugyanakkor elkerülhetetlenné vált az átruházás megkönnyítése – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Nagy István. Ennek oka az agrárminiszter szerint a magyar mezőgazdaság történelmi sajátossága. 

Hazánkban a gazdaság átadásának nincsenek hagyományai, így bejáratott gyakorlata sem. Ezek hiányában állami beavatkozásra van szükség, mivel az agrár- és élelmiszer-gazdaság működőképessége kizárólag folyamatos generációs megújulás mellett garantálható. A rendszerváltást követően indult gazdaságok alapítói mostanra érték el azt az életkort, amikor már egyre többekben felmerül, hogy gazdaságukat átadják a fiataloknak. 

Az adatok szerint az egyéni gazdaságok irányítóinak 61 százaléka már betöltötte az 55. életévét. A gazdaságok egyszerű átruházását ezért kiemelt társadalmi érdeklődés és igény kíséri. Világossá vált, hogy a jelenlegi szabályok számos nehézséget gördítenek a generációváltás elé.

Szerencsés esetben az átadás családon belül történik meg, az agrárium fiatal termelőinek mintegy kilencven százaléka működő gazdaságot vesz át. Mindezek miatt fontos az állami beavatkozás, mivel kizárólag folyamatos generációs megújulás mellett biztosítható az agrár- és élelmiszer-gazdaság működőképessége. 

Az Agrárminisztérium ezért törvényjavaslattal él. A tervezett szabályozás a gazdaságok átruházásával kapcsolatos ügyintézést lényegesen leegyszerűsíti, az eljárást meggyorsítja.

Kemény megpróbáltatás az átíratás

Egy agrárgazdaság a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földekből, a gépekből, a terményekből vagy a jószágokból, a szerződésekből fakadó jogokból és kötelezettségekből és sok más elemből álló vagyonösszesség. A gazdaságnak számos hatósági engedélyre is szüksége van – részletezte a miniszter.

Nagy István megjegyezte, az átadást bonyolítja a tulajdonosok szervezeti sokszínűsége: működhetnek őstermelőként, egyéni vállalkozóként, cégként vagy családi alapon közösségbe szerveződve. Meghiúsíthatja az átadást a generációk közötti kommunikációs szakadék vagy a látásmódbeli különbségek, nehezítve a gazdaságon belüli együttműködést. Ezeket szabályozói oldalról nem lehet befolyásolni.

Nagy István arra kéri az idősebb gazdákat, hogy még életükben rendelkezzenek a gazdaságuk jövőjéről. Fotó: Varga György/MTI

Az átadás során gyakorlatilag most mindent módosítani kell: rendezni kell a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek, egyéb ingatlanok átírását az ingatlan-nyilvántartásban. Módosítani kell a szerződéseket a partnerekkel, például a beszállítókkal, az értékesítőkkel vagy a partnervállalkozásokkal. Szintén nyilvántartásba kell venni a gépek, egyéb felszerelések, a termények, a jószágok átruházását. Nyilatkozni kell a különböző támogatásokhoz kapcsolódó kötelezettségek átvállalásáról, de gondoskodni kell a jogutódlásról és a hatósági engedélyek módosításáról is.

Mindez egy átlagos gazdaságban tízes nagyságrendben megkötendő átruházási szerződést, jó pár szerződésmódosítást, támogatásiokirat-módosítást és számos hatósági engedély módosítását jelenti. Összességében nyolc-tíz hónapig is eltart a folyamat, hason­lóan a hagyatéki eljáráshoz.

Mindezeket figyelembe véve érthető, hogy sokakat visszatart a jelenlegi átíratási procedúra.

Egy szerződés, rövidebb ügyintézés

A tervezett új szabályozás célja, hogy a lehető legegyszerűbbé váljon a gazdaság családon belüli vagy akár családon kívüli átadása. Fontos, hogy a majdani új eljárás arra ösztönözze az átadót, hogy még életében rendelkezzen gazdasága sorsáról – emelte ki Nagy István.

A legfontosabb változás az lenne, hogy a felek egy szerződéssel rendezhetnének minden kérdést. Az általános jogutódlást a törvény rögzítené. Egyablakossá válna a hatósági engedélyek módosítása, valamint jelentősen egyszerűsödne a vagyonelemek átadása. Az agrárminiszter úgy számol, egy jól előkészített szerződéssel kevesebb mint felére csökkenhet az ügyintézés ideje azáltal, hogy az adminisztráció több területen is párhuzamosan zajlik.

Mindemellett fontos szem előtt tartani, hogy az agrárium generá­ciós megújulása összetett probléma, nem lehet törvénnyel megoldani. Kiemelt figyelmet fordítunk az átadás finanszírozhatóságának segítésére, támogatásokra, valamint a fiatal generáció képzésére mind a középfokú, mind a felsőfokú, mind a szakképzésre, felnőttképzésre gondolva.

Ne legyen kényszer a gazdálkodás

– Ezúttal csak az élők közötti átadásra tudunk koncentrálni, így az öröklést ez a tervezet nem érinti. Ennek oka egyrészt az, hogy a gazdaságok átadása túlnyomórészt családon belül valósul meg. Másrészt pedig 

szeretnénk arra ösztönözni az idősebb generációt, hogy élvezze a megérdemelt nyugdíjaséveket, és ne kényszerüljön dolgozni akkor is, amikor már nem szeretne – nyomatékosította az agrárminiszter.

Ha az átadás még az átadó életében megtörténik, akkor tudásával, tapasztalatával is segíteni tudja az átvevőt. A generációk közti együttműködés kiemelten fontos – tette hozzá Nagy István.

Borítókép: Mirkó István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.