Megduplázott támogatásból ültethetnek fákat a települések

Több mint húszezer facsemetét ültetnek el a kistelepüléseken az őszi faültetési időszakban: az országos faültetés részeként idén is elindította a kormány a településfásítási programot, amelynek keretösszegét a tavalyi duplájára emelte. A kistelepülések így a következő hetekben 24 ezer csemetét ültethetnek, emellett megkapják az ültetéshez szükséges eszközöket is. A program több mint ezer kistelepülésen járul hozzá a zöldebb, élhetőbb környezethez.

Nagy Kristóf
2021. 09. 20. 8:00
Fotó: Bánhegyi István Forrás: Agrárminisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őszi faültetési időszak kezdetével a következő hetekben országszerte több mint huszonnégyezer csemetét ültetnek el a kisebb településeken. A falvak és a községek zöldebbé, élhetőbbé válását érdemben támogatja a kormány idén folytatódó településfásítási programja. Az országfásítási program részeként a kistelepülések elkülönített keretösszegből zöldíthetnek. 

A településfásítási programban részt vevő falvak és községek így ingyenesen jutnak hozzá a facsemetékhez, valamint az ültetéshez szükséges eszközökhöz. 

A korábbi – a tavaly ősztől tavaszig tartó – fásítási időszakban 12 ezer facsemetét ültettek az ország különböző részein.

Nagy István szerint a fák élhetőbbé teszik a környezetet, ültetésük összetartja a közösséget  Fotó: Bánhegyi István

– A fák élhetőbbé, egészségesebbé teszik a környezetet és egyértelműen hozzájárulnak a klímavédelmi célokhoz. A faültetéseknek emellett fontos szerepük van a helyi közösségépítésben is. A kormány kiemelten támogatja ezeket a célokat, ezért duplájára emelte idén ősztől a településfásítási program keretösszegét – jelentette be az elmúlt hétvégén Nagy István agrárminiszter. 

A megduplázott állami keretösszegből 24 ezer fát ültetnek a következő hetekben. Az őszi ültetési időszakban mind a 19 megyéből érkezett igény, összesen 887 településről. A legtöbb település – 84 leadott igényléssel – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. 

Nagy István hangsúlyozta: arra törekednek, hogy a kistelepülések óvodáiban, iskolaudvarain és a települések közterületein minél több fát ültessenek közösen az emberek. 

A fásítási programot a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület végzi. A munkát a helyben illetékes erdőgazdaságok munkatársai segítik.

A kormány célja az ország erdőterületeinek gyarapítása is, a mostani 24 százalékról 27 százalékra. Nagy István hozzátette, a fásítások elősegítik az élhetőbb környezet megteremtését és a klímaváltozás hatásainak mérséklését.

Azonnal lecsaptak a csemetékre

A településfásítási program iránti érdeklődés az első pillanattól kezdve kiemelkedő – tájékoztatott az Agrárminisztérium. A tavalyi ütemhez hasonlóan az igénylési felület megnyitása után szinte azonnal, néhány óra alatt gazdára találtak a csemeték. A települések 10–30 darab sorfát igényelhetnek a hozzá tartozó ültetési csomaggal. A fák konténeresek vagy földlabdások, 10-14 centiméter törzskörméretűek, földlabdával együtt 2–5 méter magasak. A szakszerű ültetés érdekében minden fához jár támasztókaró, takarómulcs és védőrács.

Borítókép: AM/Bánhegyi István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.