Láthatóvá tett netsebesség

Ha az internetsebességünk rendszeresen elmarad a szolgáltató által garantált értékektől, érdemes a Szélessáv.net mérőszolgálatához fordulnunk. Az oldalon elérhető internetsebesség-mérő most megújult, pontosabban dokumentált mérési jegyzőkönyvvel segíti a fogyasztó védelmét.

Magyar Nemzet
2021. 10. 25. 6:44
IT technician looking at IT equipment
IT technician looking at IT equipment
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években egyre nagyobb igény mutatkozik az internet sebességének szolgáltatóktól független, szakszerű mérésére. Ezt jól mutatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Szélessáv.net szolgáltatásának növekvő népszerűsége is – tájékoztatott a hatóság.

Az elmúlt évben több mint másfél millió hardveres és négyszázezer szoftveres mérést végeztek el, mindkettő cirka két és félszerese a két évvel ezelőtti éves mérésmennyiségnek. 

Ezek a számok nem tartalmazzák az NMHH mérőszolgálatának folyamatos, országszerte mérőautókkal végzett mobil méréseit, azt is hozzáadva havonta milliós nagyságrendű mérést regisztrál a hatóság. Az eredmények több összesített, rendszeresen frissülő térképen követhetők nyomon. A szolgáltatók alapján bontott, mérőautós vizsgálatok eredményei, valamint a hardveres és szoftveres mérések is külön-külön térképen böngészhetők. Ezt hasznos lehet például költözés előtt nézegetni.

A le- és feltöltési sebességet meglévő szolgáltatásnál is érdemes tesztelni és összevetni a garantált értékekkel. A szoftveres méréshez célszerű regisztrálni a Szélessav.net-en, ekkor ugyanis a rendszer rögzíti a mérési eredményeket és azok pontos helyét, idejét.

Ha a mért értékek hosszabb távon elmaradnak a garantált sebességtől, a panaszt a szolgáltató még mindig elháríthatja arra hivatkozva, hogy a fogyasztó készülékében lehet a hiba, vagy hogy egy internetkimenetet egyszerre több eszközön is használnak.

Erre jelent megoldást a hardveres mérés. Mérődobozt a Szélessáv.net/hu/hardverpartner oldalon lehet ingyenesen rendelni. Az eszközt a felhasználó a mellékelt leírás alapján közvetlenül az internetszolgáltatás végpontjára telepítheti, ami heteken át különböző napszakokban végez méréseket és rögzíti is azok eredményét. Ha ezek a számok is alatta maradnak a megkívánt internetminőségnek, az már erős alapja a reklamációnak. Az NMHH hardverének rendszeres, visszakereshető mérési eredményeit a szolgáltatók is ismerik és elfogadják.

Az NMHH a mérőrendszert a 2015-ös indulás óta folyamatosan fejleszti. Jelenleg hardverrel egy gigabites, szoftverrel két gigabites internetszolgáltatás mérésére is alkalmas a Szélessáv.net. Okostelefon böngészőjéből pedig akár már az 5G-hálózatok mérése is elvégezhető. Magyarországon ugyanakkor az elérhető 5G egyelőre nagyrészt a 4G-technológiára támaszkodik; önálló (standalone) 5G-hálózatok nincsenek, így az 5G hatósági mérése még csak tesztüzemben folyik.

A mérőszolgálat tapasztalatai szerint a nagyobb internetsebesség az elmúlt években nagyobb kilengésekkel is jár: egy ezer Megabit/szekundumos elérés esetében 40-50 Mbps eltérés mindössze néhány százalékot jelent, ami a felhasználói élményt többnyire nem is befolyásolja, de vannak olyan előfizetések, amelyeknél ez a 40-50 Mbps sebesség a maximum, ami abszolút értéken nézve már egyáltalán nem kevés.

Az elmúlt hónapokban megújult a szoftveres merések háttérrendszere és maga a sebességmérő is. Az internetsebesség, késleltetés, késleltetésingadozás és a csomagvesztés mérésén túl a Szélessáv.net olyan adatokat is megjelenít mérés után, amelyekkel pontosabban dokumentálhatók a mérés körülményei, ezzel is segítve az esetleges szolgáltatási hibák kivizsgálását.

A hírközlési hatóság mindenkinek a regisztráció utáni méréseket ajánlja, a rendszert elsősorban erre alakították ki. Ugyanakkor már regisztráció nélkül is, a böngészőben méréskor felugró ablakban a helymeghatározást engedélyezve olyan mérési jegyzőkönyvet kaphat a felhasználó, ami letölthető, elmenthető vagy megosztható e-mailben vagy akár a Facebookon is.

Borítókép: 123RF

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.