időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo
Átadták a csaknem 55 milliárd forintért felújított százhalombattai vasútvonalat

Újabb elővárosi vonalon közlekedhetnek 120-szal a vonatok

Jámbor Gyula
2021.10.12. 16:45 2021.10.12. 16:56
 Újabb elővárosi vonalon közlekedhetnek 120-szal a vonatok

Átadták a Kelenföld és Százhalombatta között megújított vasúti pályát – tette közzé az MTI. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósult 53,8 milliárd forintos fejlesztéssel egyebek közt lehetővé vált, hogy a vonatok óránként 120 kilométeres sebességgel közlekedjenek a 20,5 kilométer hosszú, Pest megyei vonalszakaszon. 

A KISS motorvonat felső fedélzetén. Az elővárosi vonalakon hamarosan csak korszerű járművek közlekednek Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltan 

Az átadó ünnepségen Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, 

a jövő közlekedési eszköze a tiszta, energiahatékony vasút, amelynek versenyelőnye leglátványosabban a nagyvárosok vonzáskörzetében mutatkozik meg.

A MÁV-Start a fővárosi agglomerációban szállítja a legtöbb utasát, és innen származik bevételeinek legnagyobb hányada is. Az ITM államtitkára jelezte, a nyári műszaki átadással lényegében elkészült a most átadott szakasz Pusztaszabolcsig tartó folytatása is, a menetrend szerinti forgalomba helyezés az év végéig várható. A tervek szerint a jövő év végéig befejeződnek a biztosítóberendezéseket érintő munkák is Kelenföldtől egészen Pusztaszabolcsig.
 Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban a fenntarthatóság, a klímavédelem központi szerepet kap, ennek nyertese lesz a vasút, amely a közlekedési ágazatok közül a legkevesebb szén-dioxidot bocsátja ki. A Kelenföld és Százhalombatta közötti vasútvonal-beruházás segítségével nyolc megállóhelyet, állomást építettek át. 
  
 Fotó: MTVA/Jászai Csaba  

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.