Az új építésű lakásoknál hoz nagyobb drágulást 2022

A használt lakások árára nem lesz érdemi hatással a drága és szűkösen hozzáférhető építőanyag.

Magyar Nemzet
2021. 12. 20. 18:15
2021.05.25. Balaton ingatlan építkezés foto: Kallus György/Világgazdaság Fotó: Kallus György Forrás: Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem látható olyan kockázat, amely felforgatná 2022-ben a lakáspiacot. A szakértők arra számítanak, hogy jövőre mérséklődik a használt lakások áremelkedése, ezzel szemben drágulás jön az újlakás-piacon. Az áremelkedés oka elsősorban az építőanyagok korlátozott hozzáférése és az emiatt emelkedő árak – olvasható a Takarék Index lakáspiaci elemzésében. A 2020-as drasztikus visszaesést követően idén jelentősen nőtt a kiadott építési engedélyek száma. 

Az első három negyedévben csaknem harminc százalékkal több engedélyt adtak ki, mint 2020 azonos időszakában, bár ez továbbra is elmaradt a 2017–2019-es szinttől. 

A fővárosban az első három negyedévben kevesebb engedély adtak ki az egy évvel korábbihoz képest.

A családi házak értékesítésénél a visszaesés tavaly is jelentősen kisebb volt, mint a társasházi lakásoknál. Idén pedig még hangsúlyosabb az eltérés. 

Míg az egyszerű bejelentések száma az első kilenc hónapban a családi házaknál meghaladta a 2017–2019-es szinteket is, addig társasházi lakásokra még a tavalyinál is kevesebb engedélyt adtak ki a január és a szeptemberi időszakban.

Az átadott lakások száma nagyjából a 2020-as azonos szinten alakult 2021 első kilenc hónapjában, 12,6 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt. Ez meghaladta a 2019-ben és a 2018-ban kilenc hónap alatt átadott otthonok számát, körülbelül 25 százalékkal készült el több ingatlan, míg a fővárosban dupla annyit adtak át idén, mint 2020-ban. 

Az első negyedévben erőteljes áremelkedés jellemezte a hazai lakáspiacot, a drágulás mértéke megközelítette a 6,3 százalékot. Az árak növekedésében szerepet játszott a kereslet hirtelen megugrása az első három hónapban, amelyhez hozzájárultak az év elejétől elérhető lakásvásárlási támogatások.

Az érdeklődés a második negyedévben is erős maradt, de az árak az előzetes adatok alapján csak minimálisan, 0,94 százalékkal emelkedtek. A harmadik negyedévről még kevés adat áll rendelkezésre, az ingatlanközvetítő hálózatok tapasztalatai alapján tovább drágulhattak az ingatlanok. 

Az idén ősszel elindult az NHP Zöld Otthon Program, amelynek keretében a bankok kedvezményes, legfeljebb 2,5 százalékos hitelt nyújthatnak az energiahatékony új lakást építőknek és vásárlóknak. A Takarék Index elemzőinek összesítése szerint a Zöld Otthon Program előírásának kevés már elkészült ingatlan felel meg, a 2016 és 2020 között kiadott energiatanúsítványoknak csak 2,6 százaléka volt BB vagy jobb minősítésű.

Az új év az energetikai jellemzőket tekintve jelentős változást hoz, 2022. június 30. után már csak a legalább BB minősítésű otthonok kaphatnak használatbavételi engedélyt. A zöldhitel az új lakások piacán keresletnövekedést hozhat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.