Közös a visegrádiak álláspontja a kvótakereskedelemmel kapcsolatban

Magyarország nem támogatja a kvótakereskedelmi rendszer kiterjesztését a közlekedési és a háztartási szektorra.

Magyar Nemzet
2021. 12. 20. 20:40
null
20210209 Budapest Steiner Attila Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régió egyetlen országa, így Magyarország sem támogatja a kvótakereskedelmi rendszer kiterjesztését a közlekedési és a háztartási szektorra – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Brüsszelben hétfőn.

Steiner Attila az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsának egynapos ülését követően az MTI-nek telefonon nyilatkozva közölte: a Fit for 55 nevű, új uniós klímacsomag környezetvédelmet érintő területével kapcsolatban 

Magyarországnak a visegrádi országokkal – Lengyelországgal, Csehországgal és Szlovákiával  – közösen kialakított álláspontja az, hogy a szén-dioxid-kvóta kereskedelmi rendszerének kiterjesztése a közlekedési és a háztartási szektorra negatív hatással járna a régió országaira. 

Közölte: a visegrádiak álláspontja szerint amíg Nyugat-Európában egy átlagos család költségvetésébe könnyebben belefér az energiaárak megemelése, addig a közép-európai régióban, ahol jóval alacsonyabbak a fizetések, ez nem lehetséges.

A visegrádi országok azt támogatják, hogy célzott programok létrehozásával nyújtsanak a lakosságnak lehetőségeket, amelyek révén kivehetik részüket a zöld átmenetből. Ilyen a már megkezdett, százszázalékos visszatérítést nyújtó napelem-telepítési magyar pályázati program, amelyben olyanok vehetnek részt, akik az átlagjövedelem alatti keresettel rendelkeznek – mondta el Steiner Attila.

Tájékoztatása szerint a tanácsülésen a visegrádi országok arra tettek javaslatot, hogy a fejletlenebb tagországoknak járó, pluszforrást biztosító uniós modernizációs alap keretét megemelve hozzanak létre a magyar kezdeményezéshez hasonló uniós szintű programokat.

Az államtitkár elmondta, a szén-dioxid-kvóta megemelkedett árával kapcsolatban Magyarország javaslatot terjesztett elő egy, a hirtelen áremelkedést tompító beavatkozási mechanizmus létrehozására. A meglévő mechanizmus alkalmazhatatlan, ugyanis nem képes igazodni a jelenlegi rendkívüli helyzethez – mutatott rá.

Steiner Attila beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság uniós szociális klímaalap létrehozásával tompítaná a kvótakereskedelmi rendszer kiterjesztésének a hatását. Magyarország álláspontja szerint az alap forrásainak megszerzése a bürokrácia növekedésével járna, és feleslegesen központosulna a forráselosztás is. A tagállamok jobban ismerik a helyi viszonyokat, és jobban tudják, hogyan kell beavatkozni – tette hozzá az államtitkár.

Borítókép: Steiner Attila (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.