Nagy István: Bige László a gazdákon nyerészkedve pénzeli a baloldalt

– Felháborító, hogy Bige László a magyar gazdák kárára nyerészkedik, és az is, hogy a magyar gazdák pénze a baloldal kampánykasszájába vándorol – mondta az Indexnek adott interjúban Nagy István agrárminiszter.

Magyar Nemzet
Forrás: Index2021. 12. 11. 13:18
Nagy István Fotó:Havran Zoltán Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Felháborító, hogy Bige László a magyar gazdák kárára nyerészkedik, és az is, hogy a magyar gazdák pénze a baloldal kampánykasszájába vándorol – mondta az Indexnek adott interjúban Nagy István agrárminiszter. Jelezte: jelenleg nem tárgyalnak Bigével, a „párbeszéd” a sajtón keresztül zajlik. 

A tárcavezető ismertette, hogy a gazdálkodáshoz legfontosabbnak minősülő nitrogén műtrágyának az 50-55 százalékát vagyunk képesek saját erőből előállítani. Ezt a Nitrogénművek Zrt. gyártja a többit importból kell beszereznünk. Emiatt nehéz bármilyen olyan intézkedés meghozatala – ami egyébként egyértelmű volna –, mert mindenképpen kétoldalú kérdéskörről beszélünk.

– A probléma ott kezdődik, hogy nem vagyunk képesek az önellátásra. Ki vagyunk szolgáltatva az importnak, itthon pedig annak az egy üzemnek, amely műtrágyával foglalkozik. 

Ez a baloldali milliárdos, Bige László kezében van, aki nyíltan fenyegeti és zsarolja a magyar gazdákat – magyarázta. Szerinte a baloldal a kormányzása alatt is mindig a magyar gazdák ellen volt, külföldiek és vörösbárók kezére játszotta a magyar földvagyont.

Arra a kérdésre, miszerint miként számolták ki azt, Bige László 36 milliárdos kárt okozott hét év alatt a gazdáknak, a miniszter a következőt válaszolta: „A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy visszaélés, kartellezés történt. A versenyjogi szabályozás és a cég hazai értékesítése alapján lehet megbecsülni ezt az összeget. Megdöbbentő valóban, hogy Bige László nemcsak egyszerű nyereséget akar, hanem tízmilliárdokat tesz rá az egyébként is magas árakra. Az ő pénzéhségét a magyar gazdákkal és a magyar emberekkel fizetteti meg, hiszen ne feledjük, ha a gazdáknak nő a kiadásuk, az az egész agráriumra, még az élelmiszerárakra is kihat.”

Nagy István hangsúlyozta:

„– Az Agrárminisztériumnak egyetlen egy célja van: a gazdák műtrágya-hozzáférését biztonságos körülmények közé kell terelni. Nem engedhetjük, hogy a magyar gazdák műtrágya-hozzáférését bármi is veszélyeztesse.”

A miniszter kifogásolta, hogy a „műtrágyapiac ura még csak nem is nyugtatja a piacot, hogy lesz elegendő műtrágya, biztosítja a kellő szükségletet mindenkinek – hanem fenyegeti őket és játszadozik a gazdákkal”. 

– Bige László nyílt politikai szerepvállalásáról inkább arra lehet következtetni, hogy a baloldal kampányfinanszírozásának árát akarják megfizettetni a magyar gazdákkal és a magyar emberekkel – mondta. 

Nagy István arról is beszélt, hogy vizsgálják annak a lehetőségét, hogyan tudnak exportkorlátozást bevezetni, hogy ne lehessen kivinni Magyarországról műtrágyát. – Többféle javaslat van a kormány asztalán. Szeretném biztosítani a gazdákat, hogy a baloldallal és annak vörösbáróival szemben a kormány, mint mindig, most is az ő oldalukon áll – tette hozzá. 

Borítókép: Nagy István agrárminiszter. Fotó: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.