időjárás 29°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Sosem látott csúcson a földgáz ára

Magyar Nemzet
2021.12.21. 15:00 2021.12.21. 15:04
Sosem látott csúcson a földgáz ára

Rekordszintre, ezer köbméterenként kétezer dollár fölé szökött az európai gázár kedden kora délutánra. 

A gázár reggel óta folyamatosan emelkedik arra a hírre, hogy leállt a gáztovábbítás a Lengyelországon és Fehéroroszországon áthaladó, kétezer kilométer hosszú Jamal-Európa gázvezetéken Németország felé.

A vezetéken ellentétes irányú gázszállítás indult el Lengyelország felé, azaz a földgáz most nyugatról keletre áramlik. A gázszállítás iránya attól függ, hogy a rendszert működtető cég melyik irányú gáztovábbításra kap nagyobb megrendelést. 

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, januári határidős jegyzésében röviddel 13 óra után 174,61 eurón jegyzett egy megawattórát. 

Ez ezer köbméterenként 2039 dollárnak felel meg, ami történelmi csúcs.

Oroszország adja Európa gázszükségletének egyharmadát, és kínálata kulcsfontosságú, amikor a háztartásokat és a vállalatokat egyaránt keményen sújtja a szabadpiaci gázárak meredek emelkedése.

A messze legnagyobb orosz gáztermelő Gazprom előrejelzése szerint idei termelése várhatóan 55 milliárd köbméterrel nő a tavalyihoz képest, meghaladja az 510 milliárd köbmétert, ami tízéves csúcs.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.