Átlépett a víruson a lakáspiac

Míg a koronavírus-járvány első hulláma padlóra küldte a lakáspiacot, az elmúlt évben a Covid előtti időkhöz hasonló mennyiségben zajlottak az adásvételek. Az árak némi megtorpanást követően tovább nőttek, különösen a vírushelyzet miatt felértékelődő agglomerációban és a Balaton környékén.

Pintér
2022. 01. 05. 9:30
null
Balatonfüred, 2015. augusztus 26. Balatonfüred és környékének látképe a Tamás-hegyi Jókai kilátóhoz vezető útról. MTVA/Bizományosi: Lehotka László *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget. Fotó: Lehotka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karácsony és az év végi leállások ellenére tavaly decemberre is több mint 11 400 lakásadásvétel megvalósulását jelezte a Duna House (DH). A rendszeres havi becsléseket készítő ingatlanközvetítő-hálózat szerint ezzel a lakáspiacon több mint 151 ezer adásvételt üthettek nyélbe. Mivel a hivatalos adatok szerint 2019-ben 157 019 használt és új lakás kelt el, 2020-ban viszont – a Covid 2020. márciusi betörése miatt – 134 ezerre esett vissza az adásvételek száma,

kijelenthető, hogy a lakáspiac teljesen túllépett a koronavírus-járvány okozta megrázkódtatásokon, azaz a legtöbben már nem halasztják el aktuálissá váló lakásvásárlásukat. A DH szerint a járvány kitörése előtti évhez képest alig volt kisebb a 2021-es forgalom, 2020-szal összehasonlítva pedig 15 százalékkal nőtt az adásvételek száma.

A csak a használt lakások forgalmát vizsgáló Ingatlan.com is jelentős forgalombővülésről számolt be. Becslésük szerint tavaly decemberben mintegy 8300 használt lakóingatlan cserélt gazdát országszerte, ami csaknem 21 százalékos bővülést jelent 2020 utolsó hónapjához viszonyítva. A decemberi tranzakciókkal együtt a hirdetési oldal szerint több mint 131 ezer használt lakóingatlan kelt el, ami öt százalékkal haladja meg a 2020-as mennyiséget.

Ebben a bővülésben szerepet játszott, hogy a mögöttünk hagyott év rendkívül erőteljesen kezdődött.

– A kiugró év eleji érdeklődésben több tényező játszott szerepet. Tavaly tovább bővült az otthonteremtési program, és új kedvezmények jelentek meg. Ennek következtében több ezer olyan adásvételt halasztottak 2021 elejére a vevők, amelyek már 2020-ban esedékesek lettek volna. Nyár elejére ez a lendület ugyanakkor már kevéssé volt érezhető – fejtette ki Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, hozzátéve, hogy késő nyártól őszig a hitelkamatok emelkedése jellemezte a lakáspiacot, ami fékezőleg hatott az adásvételekre.

Októberben azonban elindult a Zöldotthon program, amelynek keretében kedvezményes hitelt igényelhetnek azok, akik energiatakarékos új lakást, házat vásárolnának vagy építenének. Ez berobbantotta az új lakások piacát. A kedvezményes lakásépítési áfa idei visszavezetése amúgy is felpörgette a lakásépítési kedvet, és komoly támogatást adott a lakásépítéseknek

– magyarázta Balogh László.

Szerinte már a járvány előtt, 2019 második felében látszott, hogy a fővárosi használtlakás-piac a korábbi évekhez képest lelassult, amire a pandémia rátett egy lapáttal. Ugyanakkor az ország többi részében a használt lakások forgalma megtartotta a korábbi szintet. A budapesti lassulás leginkább a forgalom mérséklődésében mérhető: Balogh László szerint

2018-hoz képest 2021-ben negyven százalékkal kevesebb adásvétel történhetett a fővárosban. Az ország többi részén élénkült a lakások adásvétele, és a drágulás is nagyobb ütemű volt.

Annál is inkább, mivel tavaly tovább erősödött az a járvány miatt kialakuló tendencia, hogy a budapesti és más nagyvárosok körüli települések iránti kereslet élénkül leginkább.

A Covid miatt sok saját célra vásárló vevő keresett kerttel, udvarral rendelkező lakást elsősorban az agglomerációs településeken. A második otthont keresők és a befektetők jelentős része pedig a Balatonnál vásárolt

– jegyezte meg Balogh László. Hozzátette: ennek következtében az északi parti ingatlanok átlagosan 28, a déli partiak pedig több mint 40 százalékkal drágultak – csak 2021-ben.

Borítókép: Balatonfüred és környékének látképe a Tamás-hegyi Jókai kilátóhoz vezető útról (Fotó: MTVA/Lehotka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.