Dinamikusan nőtt az ipar rendelésállománya decemberben

A beszerzésimenedzser-index szezonálisan kiigazított decemberi értéke 64,8 pont, nagyobb a novemberi 52,2-nél.

2022. 01. 03. 11:04
acélgyártás
Salzgitter, 2016. mrcius 3. Kt nmet aclipari munks krvonala az 1858-ban alaptott Salzgitter AG aclkoh egyik kemencje eltt az als-szszorszgi Salzgitterben 2016. mrcius 3-n. (MTI/ EPA/Julian Stratenschulte) Fotó: EPA/Julian Stratenschulte
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi decemberekkel összevetve a 2021. decemberi érték felülmúlja a hosszú távú decemberi 52,5 pontos átlagot, és az elmúlt három év 53,2 pontos átlagát. A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része növekedett novemberhez képest, a változások mértéke hét esetben érte el az 5 százalékpontot. A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban, harmadik alkalommal egy hónap változatlanság után – közölte a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az MTI-vel. Decemberben a termelési mennyiség indexe nőtt a novemberi értékéhez képest, és 

az új rendelések decemberi indexe is nőtt. A mostani értéknél 1995 óta nem mértek magasabb decemberi értéket.

A decemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett novemberhez képest, de az ütem nem változott.

A beszerzési mennyiség decemberi indexe nőtt a novemberi értékéhez képest, a bővülés üteme jelentősen erősödött. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb decemberi adat. A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez a válaszadók szerint.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt novemberhez képest, és 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index egy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését egyhavi bővülést követően, ennek lett most vége nyolcadik hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról lehet beszélni. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest.

Decemberben 

az edzett acél, kacsamell, pulykamell, pulykanyak és sárgaréz kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést.

Hiány volt acélból, alapanyagokból, alátétből, alumíniumból, címkéből, csavarból, dobozból, elektronikából, fali lámpából, fémből, gumiáruból, kartonból, kábelből, kijelzőkből, kötőelemekből, lemezből, lineártechnikából, malátából, műanyaggranulátumból, nyersanyagokból, öntvényből, papírból, papíralapanyagból, rézből, sörös dobozból, speciális elektronikai eszközökből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről acél esetében számoltak be a válaszadók – tájékoztatott az MLBKT.

Borítókép: acélmű Németországban. Hiánycikk lett az acél is (Fotó: MTI/ EPA/Julian Stratenschulte)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.