Mérsékelt lendülettel drágultak a lakások

Másfél évtizedes rekordot döntött a lakásdrágulás az EU-ban, eközben a magyar lakásinfláció némileg visszafogottabb volt, derült ki az Ingatlan.com közleményéből.

2022. 01. 20. 10:45
null
Eladó Kiadó Lakások Airbnb. 20200708 Budapest Foto Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE

Másfél évtizedes rekordot döntött a lakásdrágulás az EU-ban, eközben a magyar lakásinfláció némileg visszafogottabb volt, derült ki az Ingatlan.com közleményéből.

Az uniós országokban a múlt év harmadik negyedében 3,1 százalékkal drágultak a lakóingatlanok az előző negyedévhez képest, ami legalább 15 éves csúcsot jelent, áll az Eurostat legfrissebb jelentésében. 

Magyarországon ugyanakkor visszafogottabb, 2,9 százalékos volt a lakásár-növekedés, ami egy kiegyensúlyozottabb piac irányába mutat. 

Negyedéves szinten Csehországban volt a legjelentősebb áremelkedés, 7,3 százalékkal drágultak a lakóingatlanok, az élbolyban van még Hollandia és Litvánia is.

Az uniós országokban 2021 júliusa és szeptembere között átlagosan a második negyedévhez képest 3,1 százalékkal nőttek az árak, az eurózóna lakásai pedig 3,3 százalékkal drágultak. Hasonló drágulási ütemre a 2005 óta vezetett Eurostat-adatsorban nem volt példa. A rekordértékben szerepet játszik a koronavírus-járvány és az európai gazdaságban megjelent inflációs nyomás is.

A legnagyobb drágulás Csehországban történt, kimagaslóan, több mint 7 százalékkal drágultak a lakóingatlanok. Majd Hollandia és Litvánia következik 5,9 és 5,4 százalékos negyedéves drágulással. 

Magyarország a középmezőnyben foglal helyet az átlag alatti, 2,9 százalékos negyedéves áremelkedéssel. A visegrádi országok közül Szlovákiában 4,7 százalékos, Lengyelországban pedig 2,6 százalékos áremelkedés történt. 2021 júliusa és szeptembere között éves szinten 9,2 százalékos drágulást mért az Eurostat az EU-ban, ami szintén 15 éves csúcsnak felel meg. Egész éves viszonylatban a 2020-as adatok a legfrissebbek, ahol az EU és az eurózóna előző évhez képest mért 5,2 és 5,5 százalékos lakásdrágulása szintén nagyobb mértékű a magyarországi 4,9 százaléknál.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy Magyarországon visszafogottabb lett a lakásdrágulás az elmúlt években látott és 2021 első fél évében tapasztalt nagyobb tempójú áremelkedéshez képest. Ez egyszerre jelent jó hírt az eladóknak és a vevőknek is. 

A vásárlók enyhébb ütemű és kiszámíthatóbb lakásárváltozással tudnak számolni, a lakástulajdonosok vagyoni helyzete viszont tovább javul, mivel az ingatlanok értéke nem csökken. 

Ez azért is fontos, mert Magyarországon európai szinten is kiugróan magas, 90 százaléknál nagyobb a saját tulajdonú lakásban élők aránya. 

Borítókép: A mérsékelt drágulás az eladóknak és a vevőknek is kedvező  (Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.