A harmincas évek óta nem zuhant ekkorát a német gazdaság

A válság előtti év bruttó hazai termékének tíz százalékát veszítette el Németország a koronavírus-válság két éve alatt és hozzáadottérték-termelési kapacitása is csökkent valamelyest a müncheni ifo gazdaságkutató intézet szerint.

2022. 02. 17. 15:27
Volkswagen electromobility
Volkswagen electromobility Fotó: SEBASTIAN KAHNERT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válság miatt Németország a 2020-as és 2021-es évekre 330 milliárd euró bruttó hazai terméket veszített el. – Ez 

a 2019-es év gazdasági teljesítményének tíz százalékát kitevő együttes gazdasági veszteségnek felel meg

 – mondta az IFO konjunktúrakutatásokat vezető igazgatója, Timo Wollmershäuser. A teljesítménykiesés kalkulációjához az IFO intézet a 2019 decemberében a 2020-ra és 2021-re készült saját gazdasági prognózisára támaszkodott. – A válság nélkül a német gazdaság ezekben az években évi 1,3 százalékkal növekedett volna – mutatott rá Wollmershäuser. Elmondta, hogy a teljesítménycsökkenés kalkulációjakor nem vették figyelembe a hozzáadott érték jövőbeni várható csökkenését, például az oktatásban bekövetkezett kiesések miatt.

Az IFO 2019-es előrejelzése akkoriban összhangban volt a többi kutatóintézet és a német Bundesbank előrejelzéseivel.  

– Az 1930-as évek nagy gazdasági világválsága óta ez volt a legsúlyosabb világgazdasági válság – mondta Clemens Fuest, az IFO elnöke. 

– Ezért is volt helyes, hogy a német kormány határozott intézkedésekkel stabilizálta a gazdaságot. Nem a klasszikus keresletorientált gazdaságpolitikával, hanem a pénzügyi piacok stabilizálásával és áthidaló támogatások nyújtásával a munkavállalók, az önálló foglalkozást folytatók és a vállalatok számára – mondta. A válság következménye a magasabb államadósság, az oktatás romlása és a digitalizáció felgyorsítása lett, amely az otthoni munkavégzés és az online kereskedelem terjedésével alapjaiban formálta át a gazdaságot.

Majdnem pontosan két évvel ezelőtt jelent meg a koronavírus Európában. 

Németország gazdasági teljesítménye 2020-ban 4,6 százalékkal esett vissza, 

tavaly pedig ennél kisebb mértékben, 2,7 százalékkal tudott növekedni – mondta Wollmershäuser.

Borítókép: A VW drezdai üzemében. Az autóipar is jelentősen visszaesett az elmúlt két évben (Fotó: AFP/Sebastian Kahnert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.