Átlépi a Zala folyót az M76-os gyorsforgalmi út

Március elején helyezik forgalomba a Zalaegerszeget az M7-essel összekapcsoló út újabb szakaszát.

2022. 02. 08. 6:04
null
20200519 MN Berettyóújfalu M35-ös autópálya építés illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heteken belül átadják a forgalomnak az M76-os gyorsforgalmi út újabb szakaszát, amely az M7-es felől érkező forgalmat viszi el a jelenlegi balatonszentgyörgyi végponttól Keszthely határába, a fenékpusztai csomópontig. Az útszakasz műszaki átadás-átvétele már sikeresen megtörtént, jelenleg a forgalmi engedélyeztetés zajlik. Kihelyezték a közlekedési táblákat, tesztüzemben működnek a változtatható jelzésképű táblák, és kijelölték az ideiglenes lehajtót is.

Az új út közvetlen összeköttetést teremt az M7-es autópálya és Fenékpuszta között,

utóbbi terület a Balaton délnyugati partvidéke, a Zala folyó torkolatától nem messze.

Az M76-os csomópontja Balatonszentgyörgynél. Fotó: Zalai Hírlap/Katona Tibor

Az M76-os autóút első szakaszát 2020 októberében adták át Balatonszentgyörgy és az M7-es holládi csomópontja között. Ezzel párhuzamosan már zajlott

a most elkészülő ütem kivitelezése, amelyet a tervek szerint március 4-én vehetnek birtokba az autósok.

A három kilométeres szakaszon hat műtárgy épült. Két felüljáró készült a Zala folyón, az egyik az M76-os autóúton, a másik pedig a 76-os számú főúton. Szintén két felüljáró létesült a MÁV Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk vasútvonala felett, egy felüljáró a balatonberényi bekötőút felett az M76-os autóúton, valamint még egy a 71-es számú főút felett, a 71-es és a 76-os út körforgalmi csomópontjánál – mondta a TV Keszthely kérdésére Kiss Boglárka, a NIF Zrt. sajtószóvivője.

A beruházás a tervek szerint három ütemben folytatódik tovább. Az elkészült útszakasz végén jelenleg egy ideiglenes körforgalmat alakítottak ki, ez a következő szakasz elkészültéig biztosítja a le- és felhajtást. Később állandó csomópontot építenek mintegy három kilométerrel távolabb, itt lesz a keszthelyi csatlakozás is. Az új szakaszok kiviteli tervei már elkészültek, jelenleg az építési közbeszerzés megjelentetésére vár a NIF Zrt.

Az M76-os építése a Fenékpuszta−Zalaegerszeg közötti pálya kivitelezésével folytatódik.

Az autóút építése három szakaszban valósul meg. Az első részben a Fenékpuszta és Sármellék közötti rész épül meg 11 kilométeren. A másodikban a Sármellék–Zalaegerszeg keleti csomópont szakasz épül meg 24 kilométer hosszúságban.

Az útvonal kapcsolódik az Alsónemesapáti térségében kialakított M9–76-os számú főút külön szintű csomópontjához, amely mint városkapu biztosítja Zalaegerszeg kapcsolatát keleti irányból a gyorsforgalmi úti hálózathoz.

Az M9-es és a tervezett M76-os kiépülésével az M7-es autópályán keresztül közvetlen gyorsforgalmi úthálózaton elérhető lesz Zalaegerszegtől a Balaton és Budapest. Emellett már kiválasztották a tervezőket a megyei jogú várost és Nagykanizsát összekötő 74-es főút négysávossá bővítésére. Erre a fejlesztésre azért kerül sor, mert a tervek szerint az M9-es gyorsforgalmi út – a korábbi elképzelésekkel ellentétben – nem érinti majd Nagykanizsát, miután a nyomvonala Zalaegerszeg és az M7-es autópálya között a leendő M76-os úttal lesz azonos.

Borítókép:  Megindulnak az útépítő gépek (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.