Az orosz jegybank húsz százalékra emelte irányadó kamatát

Közel harmincszázalékos zuhanással nyitott hétfőn az orosz rubel, amit egyelőre a kamatemelés állított meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 28. 13:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz jegybank hétfőn húsz százalékra emelte irányadó kamatát az eddigi 9,50 százalékról. Az intézkedés azonnal hatályba is lépett – ismertette az MTI.

A döntés nem lepte meg a szakértőket, a mérték azonban felülmúlta a vártat, elemzők ugyanis azzal számoltak, hogy nagyjából 15 százalékra nő az alapkamat. A jegybank az eddig érvényes 9,50 százalékos kamatot február 24-én állapította meg száz bázispontú kamatemeléssel. 

Az orosz jegybank hétfői rendkívüli döntésének indoklásában a külső feltételek alapvető változására hívta fel a figyelmet és megjegyezte: „Az irányadó kamat emelése biztosítja, hogy olyan szintre emelkedjenek a betéti kamatok, ami kompenzálja a megnövekedett devalvációs és inflációs kockázatokat. Ez segít fenntartani a pénzügyi és árstabilitást, és megvédi az állampolgárok megtakarításait az értékvesztéstől.”

 A jegybank egyúttal nem zárt ki további kamatmódosítást, amely függ egyebek között a külső és belső körülményekből adódó kockázatoktól, valamint a tényleges és várható inflációs dinamikától.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője már kora reggel arra hívta fel a figyelmet, hogy közel harmincszázalékos zuhanással nyitott hétfőn az orosz rubel, amit egyelőre az állított meg, hogy az orosz jegybank emelte az alapkamatot.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.