Felpattant a magyar és a lengyel tőzsde

A devizapiacok is megnyugodtak, erősödött a forint

Fellegi Tamás Péter
2022. 02. 25. 20:11
null
2020.11.12. OTP Bankfiók foto: Kallus György/Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtöki drámai zuhanást komoly korrekció követte tegnap elsősorban a pesti és a varsói tőzsdén, de kisebb mértékben a legtöbb európai tőzsde feljebb került. A devizapiacok is nyugodtabbak az első ijedelmek után: erősödött a forint, gyengült a dollár.

Az Ukrajna elleni orosz katonai támadás első napján nagymértékben estek az európai részvényárak, ezen belül is kiemelkedett a magyar és a lengyel index 10 százalék körüli veszteséggel. Tegnap azonban komoly korrekcióra került sor: a BUX zárás előtt 6 százalékos emelkedést mutatott, a csütörtökön 15 százalékkal szakadó OTP 11-12 százalékkal került feljebb. Kétségtelen, hogy a 

korábbi napokon a háborús félelmek miatt már jelentősen csökkent a bankpapír ára: a múlt hét elején még 17 500 forint volt az ár, a háború előtti napon csak 15 500.

A lengyel WIG index ennél is nagyobbat, 8 százalékot emelkedett a csütörtöki 11 százalékos zuhanás után, az európai tőzsdék többsége pedig 3-4 százalékkal került feljebb. Az amerikai piacokon esés egyáltalán nem volt, tegnap 1 százalékos emelkedés mutatkozott, jóllehet az egyes szektorok között voltak eltérések, a hadiipar például jól teljesített, teljesen érthető módon.

A forint a két nappal ezelőtti ijesztő esés után, amelynek során örökös mélypontjáig zuhant (371-372/euró), tegnap kissé magához tért, ami 366 forintos eurónkénti szintet jelentett. Az események sajnálatosan megtörték a hazai valuta év elején indult, szépnek tűnő erősödési trendjét, pedig 

az infláció elleni küzdelem szempontjából igen kedvező lenne, ha vissza tudna erősödni a járvány előtti szintre. 

A csütörtökön az euróval szemben jelentősen erősödő dollár tegnap visszaesett, kismértékben pedig még a háború első napján összeomló rubel árfolyama is erősödni tudott pénteken. 

Borítókép fotó: Kallus György/Világgazdaság

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.