Bővült a komáromi bioüzemanyag-gyár

Jelentősen megnöveli a Magyarországon előállított bioüzemanyagok mennyiségét a Rossi Biofuel ma felavatott komáromi üzeme. A beruházásnál használt technológia – amelyet a Mol-csoport és az Envien Group hozott el Európába – több mint 85 százalékos üvegházhatású gázmegtakarítás érhető el.

Magyar Nemzet
2022. 03. 11. 12:23
Rossi Biofuel bioüzemanyag üzem átadó
Komárom
Mol Világi Oszkár
Fotó: Peter Sorok Forrás: Mol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üzem kapacitása évi ötvenezer tonna, és Európában elsőként az osztrák BDI-BioEnergy International GmbH RepCat technológiáját alkalmazza, amely rendkívül rugalmas a téren, hogy milyen nyersanyagokat hasznosíthat.

A különböző típusú és eredetű zsíros hulladékok, például a használt étolajok, a (olaj- és) zsírfogók anyagainak, az állati zsiradékok vagy a növényi olajgyártásból származó maradékok feldolgozását is lehetővé teszi.

Az így előállított biodízel az egyik legklímabarátabb üzemanyagnak számít.

– Elhoztunk Európába egy olyan egyedülálló technológiát, amellyel szinte bármilyen zsiradékból tudunk bioüzemanyagot előállítani. Hatalmas siker ez mindannyiunknak, hiszen a Mol-csoport frissített stratégiájának a körforgásos gazdaság az egyik alappillére. Hitet tettünk amellett, hogy minél több hulladékot hatékonyan újrahasznosítunk, és egyre fenntarthatóbb megoldásokkal szolgáljuk ki a világ növekvő energiaigényét. Az energiaátmenet hosszú és összetett folyamat, de ez a beruházás is jól példázza, hogy a megfelelő technológiával, a hulladékok felhasználásával igenis környezetbarátabbá lehet tenni a hagyományos üzemanyagokat – mondta az átadón Világi Oszkár, a Mol vezérigazgató-helyettese.

Világi Oszkár: „A megfelelő technológiával környezetbarátabbá tehetők a hagyományos üzemanyagok” Fotó: Peter Sorok/Mol

Az üzem megépítésével a Mol és az Envien, a Rossi 25-75 százalékos arányú tulajdonosai egyszerre kívánnak reagálni a fogyasztói és a szabályozói elvárásokra: az a cél, hogy a Rossi Biofuel megfeleljen a megújuló közlekedési célú energiahordozókra vonatkozó uniós szabályoknak.

A Rossi Biofuel termékét a Mol százhalombattai és pozsonyi finomítójában használják fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

– Az üzem hulladékot és főleg hazai nyersanyagokat használ fel, hozzájárul a közlekedés üvegházhatásúgáz-megtakarításhoz és egyben ösztönzi, élénkíti a helyi gazdaságot és a helyi foglalkoztatást. A magyar állami támogatásnak is köszönhetően úgy döntöttünk, hogy az üzemet a magyarországi gyártóbázisunkban, Komáromban helyezzük el, és bízunk abban, hogy nem ez az utolsó ilyen jellegű projektünk – mondta Robert Spisák, a Rossi Biofuel Zrt. igazgatóságának elnöke.

A 45 millió eurós, barnamezős beruházással épült üzem alapozási munkái 2020 júniusában kezdődtek. A kivitelezési munkákban több mint 15 cég dolgozott, átlagosan nyolcvan fővel, de időszakonként ez elérte a 150–170 munkavállalót is. Az állam kamattámogatással és társasági adókedvezménnyel segítette a beruházást, amelynek köszönhetően a Rossi Biofuel alkalmazotti létszáma megkétszereződött, és száz fő fölé emelkedett.

– A kormány a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentésén dolgozik, amelynek különösen fontos eszköze az üvegházhatású emisszió ötödéért felelős közlekedés zöldítése – jelentette ki Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter hozzátette: Magyarország régiós bajnok a közlekedésben használt megújuló energiaforrások részarányában, amelyet 2010 óta közel megduplázott. – A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben több intézkedéssel is eredményesen ösztönözzük az elektromos mobilitás elterjesztését. A közlekedés hosszú távú dekarbonizációját egyéb alternatív technológiák, a hidrogénhajtás mellett a megújuló alapú szintetikus üzemanyagok is felgyorsíthatják – hangsúlyozta beszédében a tárcavezető.

Borítókép: A Rossi Biofuel Zrt. komáromi üzemének átadója 2022. március 11-én (Fotó: Peter Sorok/Mol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.