Mentőövet dobnak az állattartóknak

Hosszú hónapok után érdemi segítséget kaphatnak az állattartók Brüsszeltől. Az Európai Bizottság az elszabadult energiaárak és az orosz–ukrán konfliktus hatásaitól tartva mezőgazdasági mentőcsomagot állított össze, a támogatás hazánkra eső része eléri a 6,4 milliárd forintot. A több elemből álló intézkedés lehetőséget ad a túlélésre az állattenyésztőknek, és az inflációt is megfékezheti.

2022. 03. 27. 6:52
null
2021.04.23. Sertéstelep bővítés elleni lakossági aláírásgyűjtés indult Mátyásdombom. Varga József a Kabóka Kft tulajdonosa beszélt a tervezett fejlesztésekről. Mátyásdomb. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap. Fotó: Nagy Norbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállíthatja az inflációt és az állattenyésztési ágazatnak is hathatós segítséget jelenthet az európai uniós mezőgazdasági mentőcsomag. Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője lapunknak elmondta: a közös mentőcsomag ötlete már jó ideje felmerült Brüsszelben, az energiaárak robbanását követően lehetett hallani arról, hogy bizonyos intézkedések várhatók a közösségen belül, az orosz–ukrán háború azonban végképp lépéskényszerbe hozta az Európai Bizottságot. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a testület március 23-án hozta nyilvánosságra a több elemből álló uniós válságkezelési csomagjának részleteit.

Nem marad terület parlagon

A javaslat legfőbb eleme egy összesen ötszázmillió euró összegű rendkívüli támogatási keret, amelyet a tagállamok a leginkább bajban lévő mezőgazdasági ágazatok támogatására fordíthatnak. Magyarország csaknem 17 millió euró (mintegy 6,4 milliárd forint) összegben részesül a válságkezelési csomagból.

Az intézkedések közé tartozik, hogy október 16-tól növekednek azok az előlegek, melyekben a mezőgazdasági termelők közvetlen kifizetések, valamint a területalapú és az állattartással kapcsolatos vidékfejlesztési intézkedésekből részesülnek. A bizottság piaci védőháló-intézkedéseket vezet be a sertéshúspiac támogatására, valamint engedélyezi a parlagon lévő területek megművelését és azokon élelmiszer- és takarmánycélú növények termesztését. Annak érdekében, hogy az élelmiszer megfizethetőbb legyen, a tagállamok csökkentett áfakulcsokat alkalmazhatnak, ezzel is ösztönözve a gazdasági szereplőket a kiskereskedelmi árak visszafogására.

Bár az Európai Bizottság szerint az unión belüli élelmiszer-ellátás jelenleg nincs veszélyben, azonban egyes inputanyagok megugrott költségei komoly kihívásokkal szembesítik a mezőgazdasági termelőket. A legnagyobb bajban az állattartók vannak, éppen ezért nekik jelentheti a legnagyobb segítséget a brüsszeli mentőcsomag.

Harapófogóba kerültek az állattartók

Regős Gábor szerint a rendkívüli támogatást a leginkább bajban lévő ágazatokban működő vállalkozások kaphatják, ezen belül is vélhetően nagy szerepük lesz az állattenyésztéssel foglalkozó vállalkozásoknak.

Esetükben ugyanis egyrészt megjelennek a növekvő világpiaci energiaárak, másrészt pedig az ukrán export visszaesése miatt a takarmányárak növekedésére is lehet számítani. A termelési költségek további jelentős emelkedésével az állattenyésztők versenyképessége csökkenne, illetve az árak is növekednének.

– A támogatás azt célozza, hogy az állattenyésztők továbbra is tudjanak működni, ne vegyék át szerepüket unión kívüli termelők, valamint mérsékelt maradjon az infláció, és ne legyen túl gyors az élelmiszerárak növekedésének üteme – hívta fel a figyelmet az elemző. Bár az uniós válságcsomag a forgalmi adó csökkentését is lehetővé teszi, Regős Gábor szerint hazánkban nem járna túl sok előnnyel egy ilyen lépés. Egyrészt a legtöbb érintett termékkörben már ma is ötszázalékos a forgalmi adó mértéke, másrészt egyáltalán nem biztos, hogy az alacsonyabb áfakulcsból származó előnyök eljutnának a termelőkig.

Érdemes figyelemmel kísérni az útmutatásokat

Az Agrárminisztérium korábbi tájékoztatása szerint igazi agrárdiplomáciai siker, hogy míg hazánk az Európai Unió mezőgazdasági termelésének 2,1 százalékát adja, addig a rendelkezésre álló források csaknem 3,4 százalékát sikerült megszereznünk, ami a nyolcadik legmagasabb összeg a huszonhét tagállamból.

Nagy István, a tárca vezetője szerint hazánk ezt a forrást a hónapok óta nagy bajban lévő állattartók megsegítésére fogja fordítani. Emellett hazánk élni fog azon lehetőséggel is, miszerint az eddig kötelezően parlagon hagyott területeket is be lehet vonni a termelésbe. Az ehhez kapcsolódó bejelentéseket a szaktárca hamarosan megteszi. Mivel az intézkedés adminisztratív szempontból összetett, kiemelt jelentősége lesz annak, hogy a gazdálkodók, a falugazdászok és szaktanácsadók pontosan kövessék a minisztérium és az államkincstár közleményeit, útmutatá­sait. Emellett, a korábbi évekhez hasonlóan, október 16-át követően idén is lehetőség lesz emelt szintű előleget fizetni a gazdálkodóknak a közvetlen támogatások, valamint a terület- és állatalapú vidékfejlesztési intézkedések esetében.

Borítókép: Az állattartókat a magas energiaárak és az ukrán takarmányimport kiesése is veszélyezteti (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Nagy Norbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.