Biztonságosak a tipikus ünnepi termékek

A fogyasztóvédelmi hatóság a békés ünnepi készülődés érdekében országszerte négyszáz üzletet ellenőrzött próbavásárlásokkal.

Magyar Nemzet
2022. 04. 12. 9:29
Húsvétra készülve: Szil Coop áruház, húsvéti sonka. 20210330 Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe Fotó: Bús Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezajlott az évente hagyományosan meghirdetett húsvéti termékellenőrzés folyamata, amelynek során az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) élelmiszer és vegyipari laboratóriuma vizsgálta meg az ünnepi időszak jellegzetes termékeit. 

– A csokinyulak, -csibék és -tojások a megszokott formájukat hozták, valamennyi megfelelt a laborvizsgálaton, ahogy a pálinkák is. Az idén vizsgált hatvan termék közül tavalyhoz hasonlóan mindössze öt sonka sótartalmával volt probléma 

– összegezte keddi közleményében a szaktárca.

Jelezték: 

az ünnepi asztal díszeit, a tojáskeresés és locsolkodás ehető, iható kellékeit a megtévesztés szempontjából ellenőrizték a fogyasztóvédelmi szakemberek. Eszerint a termékek összetételét a kötelező rendelkezések alapján vetették össze a címkén feltüntetett tájékoztatással. Megállapították, hogy a vizsgált húszféle húsvéti csokoládéfigura mindegyike eleget tett a Magyar élelmiszerkönyv csokoládé megnevezésre vonatkozó előírásainak. 

Mindössze négy árucikk tartalmazott a megengedett, legfeljebb ötszázalékos arányban a kakaóvajtól eltérő növényi zsiradékot, ezt a csomagoláson jól láthatóan jelezték, ezzel együtt 

a termékek valós zsírtartalma kivétel nélkül összhangban volt a címkén szereplő tápérték-jelöléssel. 

A címkén való tájékoztatás ellenőrzésekor a húsz pálinka laborban mért alkoholtartalma sem tért el a szeszes italok címkézésére vonatkozó, rendelkezésben rögzített, 0,3 százalékos limit feletti mértékben – közölte az ITM. 

Megvizsgálták a sonkákat is, amelyek kapcsán a szaktárca rögzítette, hogy az élelmiszerkönyv szerint 58 százalék nedvességtartalomra vonatkoztatva a nyers sonka 5, a főtt sonka 3,5, a gépsonka 2,7 százalék sót tartalmazhat. 

A vizsgált húsz sonka közül négy nyers és egy főtt termék sótartalma haladta meg az előírt értéket. A megbukott árucikkek csak a sonka megnevezés eltávolítása után, egyéb húskészítményként forgalmazhatók, ennek kapcsán a fogyasztóvédelmi hatósági eljárások folyamatban vannak – emelte ki a minisztérium, amelynek fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára jelezte, hogy 

a hatóság a békés ünnepi készülődés érdekében országszerte 400 üzletet ellenőrzött próbavásárlásokkal. – A boltok mintegy harmadánál találtunk kifogásolnivalót, a kollégák a hiányosságok miatt több mint kétmillió forint bírságot szabtak ki – közölte Keszthelyi Nikoletta. Szavai szerint 

tipikusak az árfeltüntetéssel kapcsolatos mulasztások, leggyakrabban az, hogy a kereskedők egyáltalán nem írják ki az eladási árat, vagy a vásárló által fizetendő összeg helyett csak az akció mértékét jelzik. 

– Megnyugtató ellenőrzési tapasztalat, hogy a kereskedők szinte minden esetben eleget tesznek nyugtaadási kötelezettségüknek – fűzte hozzá. 

 

Borítókép: néhány árucikk csak egyéb sonkatermékként forgalmazható (Fotó: Bús Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.