Drasztikus gázáremelés jön Romániában

Vannak olyan szolgáltatók, amelyek négy-ötszörös áron értékesítik a földgázt és a villamos energiát a másfél évvel ezelőtti tarifákhoz képest.

Magyar Nemzet
2022. 05. 30. 10:41
null
Orosháza, 2013. június 27. Lászlóné Tóth Irén gyújtja be egy gyufa lángjával egy gáztûzhely égõjét Orosháza közelében lévõ tanyáján 2013. július 27-én. Július 1-jétõl csökken a PB-gáz ára: a vezetékes, a tartályos és a palackos propán-bután- (PB-) gáz is hatósági áras, és így 10 százalékkal olcsóbb lesz. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszűntek az államilag szabályozott árak, emiatt júliustól háromszoros gázáremelés következhet Romániában – idézi a Mandiner.hu a Krónika Online cikkét. Ebben arról írnak, hogy a második félévtől két és fél-, háromszorosára emelik a földgáz árát a legnagyobb romániai energiaszolgáltatók, amelynek oka az indoklásuk szerint többnyire az ukrajnai háború. 

Felidézik: bukaresti kormányzati illetékesek ugyan nyugtatásnak szánt nyilatkozatokat tesznek közzé, ennek ellenére 

az országban feltartóztathatatlan az energiahordozók tavaly elkezdődött meredek drágulása. 

Ez azzal áll összefüggésben, hogy 2020 júliusától a földgáz, 2021 januárjától pedig a villamos energia lakossági árát is liberalizálták, vagyis megszűntek az államilag szabályozott árak. 

Mint írják, a társaságok a világpiaci árak felfelé ívelésére hivatkozva előbb 15-20, majd 100-200 százalékos drágulást foganatosítottak, és vannak olyan szolgáltatók, amelyek jelenleg négy-ötszörös áron értékesítik a földgázt, illetve a villamos energiát a másfél évvel ezelőtti tarifákhoz képest. 

A Krónika Online hangsúlyozza: 

a drágulási folyamatnak egyáltalán nem látni a végét. 

Sőt, az egyik legnagyobb romániai gázipari vállalat, a hárommillió lakossági és ipari fogyasztót ellátó E.ON Energie arról értesítette az ügyfeleket, hogy 

júliustól a jelenlegihez képest közel két és félszeres áron szolgáltatják a földgázt.

Az általuk postázott szerződésmódosítás mellett azt írják, hogy a földgáz beszerzési árának folyamatos emelkedésére, a romániai energiapiac feltételeinek változására tekintettel a társaság nem képes meghosszabbítani az eddig érvényes szolgáltatói szerződést a jelenlegi kereskedelmi feltételek mellett. 

Borítókép: az állami szabályozás megszűntével kilőnek a rezsiköltségek (Fotó: Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.