Európa kárára csökkentenék a benzinárakat Amerikában

Rekordmagasan vannak az üzemanyagárak az Egyesült Államokban, Kalifornia államban már több mint hat dollárt kérnek egy gallon benzinért, ami átszámítva 580 forint literenként. A félidős választásokhoz közeledő Joe Biden Európa kárára próbálná lejjebb nyomni a benzinárakat.

Dóka Milán
2022. 05. 18. 15:25
Chevron Reports Quarterly Earnings
US-CHEVRON-REPOR Fotó: JUSTIN SULLIVAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amerikai Automobil Szövetség (AAA) jelentése szerint az Egyesült Államok történetében most először fordult elő, hogy mind az ötven államban négy dollár felett van a benzin gallononkénti ára, miután kedden Georgia, Kansas és Oklahoma államban is átlépte az üzemanyagár a mágikus határt. Az országos átlag négy és fél dollár gallononként, ami átszámítva 434 forint literenkénti árat jelent, de számos államban már drágább az üzemanyag, mint hazánkban.

A legdrágább Kalifornia államban tankolni, ahol hat dollárt kérnek egy gallon benzinért, ami 580 forintos literenkénti üzemanyagárat jelent. Még az olajban gazdag Texasban is, ahol az alacsony adók és a finomítók közelsége miatt általában olcsóbb az üzemanyag, 4,214 dollár gallononkénti (406 forint literenkénti) árról számoltak be, ami alig maradt el az országos átlagtól.

A benzin kulcsfontosságú összetevőjének, az olajnak a megemelkedett világpiaci ára okozza ezeket a rekordmagas üzemanyagárakat a fogyasztók számára – mondta a héten Andrew Gross, az AAA szóvivője. Hozzátette, hogy a benzin iránti éves szezonális kereslet általában visszaesik a tavaszi szünetben, amely általában segít az árak csökkentésében, idén azonban ennek sincs hatása.

Az olaj világpiaci ára márciusban 14 éves csúcson volt, a Brent kőolaj hordónkénti ára 113 dollár felett volt kedden. Az elemzők azonban további emelkedést jósolnak, miután a legnagyobb olajexportőrök nem hajlandóak növelni a kitermelésen, pedig az amerikai elnök mellett Boris Johnson brit kormányfő is többször emellett kampányolt.

A Biden-kormányzat az oroszok ukrajnai háborúját okolta a benzinár megugrásáért, és elrendelte, hogy a stratégiai tartalékból napi egymillió hordó olajat bocsássanak piacra a következő hat hónapban, valamint lehetővé tette azt, hogy a fogyasztókhoz eljutó üzemanyaghoz 15 százaléknyi etanolt keverjenek, ezzel is csökkentve a gázolajfogyást.

Újabb amerikai ötlet: büntetővám

Az Egyesült Államok új terve szerint az Európai Uniónak már a tervezett olajembargó előtt büntetővámot kellene kivetnie az orosz olajra, hiszen így a szankciók költségét teljes egészében az európaiak viselnék, és az amerikai benzinárakat nem növelné tovább az orosz olajimportra kivetett európai szankció – figyelmeztetett a közösségi média oldalán Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. elemzője. Hozzátette, hogy

ezzel a félidős választásokhoz közeledő Bidennek nem kellene a már így is rekordmagas üzemanyagárak további emelkedésével szembenéznie, és nagyobb esélyei lennének a győzelemre.

A szakértő azonban figyelmeztet, hogy ezzel viszont Európa nem járna jól, mivel már rövid távon megemelné az egyébként is magas üzemanyagárakat és ezzel tovább mélyítené az egyre súlyosabb gazdasági problémákat.

Borítókép: Tankolás egy amerikai Chevron-kútnál (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.