Infláció idején is megéri állampapírba tenni a pénzt

Pár éve igen alacsonyak voltak a kamatok, majd amikor megjelent a MÁP Plusz lakossági állampapír, hirtelen az addigiaknál jóval vonzóbb hozamot biztosított. Most azonban megnőtt az infláció, megemelte a jegybank az irányadó kamatokat, megváltozott a piac. Milyen állampapírt vegyünk ilyenkor?

Fellegi Tamás Péter
2022. 05. 17. 5:50
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hirtelen magasra szökött infláció hatására sokan gondolkodni kezdenek, hogyan őrizzék meg pénzük értékét, megfelelő-e eddigi befektetésük vagy érdemes másra váltani. A helyzet ugyanakkor hosszabb távon nem lesz ilyen drámai, mivel vélhetően a jelenlegi erős inflációs folyamat viszonylag rövid idő alatt lecseng, 

nem éveken át tartó folyamatról van szó, mint például a rendszerváltozás idején és azt követően.

Ugyanakkor a különféle állampapírok kamatai, hozamai jelentősen változtak az elmúlt időszakban, így aki most akar befektetni vagy akár egyik fajta papírról a másikra váltani, érdemes meggondolnia, hogy melyik lehetőség mit kínál és milyen távon. A három évvel ezelőtt útjára indított MÁP Plusz ugyanolyan stabil, mint indulásakor volt, vagyis öt év futamidővel 4,95 százalékos hozamot kínál éves szinten, úgy, hogy az első években alacsonyabb a kamat, majd fokozatosan növekszik. Emiatt célszerű meggondolni, hogy valaki eladja-e lejárat előtt, ugyanis ilyen esetben kisebb hozamot realizál, a hátralévő hozam pedig, amiről lemond, magasabb (a harmadik és negyedik évben öt százalék a kamat, az utolsó évben hat).

Miközben a 4,95 százalék most alacsonynak tűnik, hisz még a jegybanki alapkamat is magasabb, nem feltétlenül alacsony a hozam öt év távlatában, miután öt év hosszú idő, azalatt az infláció és a kamatszint egyaránt nagyot csökkenhet. Összehasonlításként érdemes megnézni, hogy a piaci, tehát nem csak a lakosság részére szánt állampapírok milyen hozammal forognak. Az öt év múlva lejárókat jelenleg hét százalék fölötti kamat mellett értékesíti az államkincstár, azonban ezeket egyrészt kamatadó is terheli, másrészt erre a hozamra csak akkor számíthatunk biztosan, ha lejáratig megtartjuk a papírt. Végül még egy tényező abban az esetben, ha korábban szeretnénk értékesíteni: 

a MÁP Pluszt negyed százalék levonással vásárolja meg a kincstár, a piaci állampapíroknál nagy lehet az árrés.

Mindazonáltal, ha tízéves vagy akár még hosszabb távon gondolkozunk, már meggondolandó lehet egy ilyen papír, hisz még adózás után is számíthatunk hat százalék fölötti hozamra, miközben a következő tíz év nagy részében vélhetőleg a háromszázalékos jegybanki cél közelében lesz az infláció, és ennek megfelelően a kamatszint, valamint a hosszabb lejáratú kötvények hozamszintje is valahol ennek közelében lesz, így 

ilyen hosszú távon csak ezen az egy módon lehet a magas hozamot biztosítani.

Rövidebb távon ugyanakkor kifejezetten vonzóak lehetnek az inflációkövető állampapírok. Ezekből három- és ötéves futamidejűeket bocsátanak ki: a háromévesnek jelenleg 5,85 százalék, az ötévesnek 6,6 százalék a kamata, és a papírok adómentesek. Ezek vonzó hozamok, ráadásul jövőre még többet fognak fizetni, miután akkor az idei infláció lesz a kamat alapja valamekkora prémiummal, melynek mértéke változhat. Ugyanakkor, ha jövőre már gyorsan csökken az infláció, akkor 2024-ben erősen visszaeshet a kamat, hosszabb távon pedig, ha az infláció visszatér a jegybanki cél szintjére, akkor ezeknek a kötvényeknek ­várhatóan 4-4,5 százalék körüli kamata lesz.

Összegezve: rövid távon, egy-két évre így az inflációkövető állampapír ajánlható (Prémium Magyar Állampapír), ráadásul ez a papír általában viszonylag stabil árfolyamon adható el, az ebből adódó árfolyamveszteség a magas kamatnak csak minimális részét viszi el. Középtávra a MÁP Plusz ajánlható, különösen akkor, ha előfordulhat, hogy a befektető korábban is eladná papírját. Ha valaki biztos benne, hogy nem akarja eladni lejáratig a papírt, ötéves távra már megveheti a piaci, intézményeknek is kínált állampapírokat is, hisz így hat százalék fölötti hozamot tudhat magáénak. Nyolc-tíz éves távon pedig kifejezetten ajánlható ez a típus, mert hosszú időre biztosítja a magas hozamot.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.