időjárás 36°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Megválasztották Windisch Lászlót az ÁSZ elnökének

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.04. 17:57 2022.07.04. 18:12
Megválasztották Windisch Lászlót az ÁSZ elnökének

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének választotta Windisch Lászlót az Országgyűlés hétfőn. Windisch László a megválasztását követően az Országgyűlés előtt tett esküt. A képviselők 136 igen szavazattal, 23 ellenében szavazták meg az ÁSZ új vezetőjét, 11 szavazat érvénytelen volt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét a Fidesz–KDNP javaslatára jelölte a parlament illetékes bizottsága a posztra. Az ÁSZ elnökét az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával tizenkét évre, titkos szavazással választották meg.

– Fel fog értékelődni az Állami Számvevőszék szerepe a mostani, pénzügyi és gazdasági szempontból nehéz időszakban – mondta Windisch László a megválasztása előtti meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén. A távirati iroda szerint kiemelte: a jövőben egyre fontosabb lesz, hogy ne csak szabályosan, hanem eredményesen és hatékonyan költsék el az állami pénzeket; ennek egyik biztosítéka lehet az ÁSZ.
Windisch Lászlóhoz a KSH elnökhelyetteseként a népszámlálás kommunikációjának előkészítése tartozott. Korábban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és a monetáris tanács tagja volt 2013–2019 között. Ezt megelőzően a Nemzetgazdasági Minisztériumban, még korábban az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál dolgozott. Jogászdiplomáját 2002-ben szerezte meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán.

 

Borítókép: Windisch László, az Állami Számvevőszék új elnöke (Fotó: Boros Bence)

Szócsaták az Országgyűlésben

A kormány ezért nem vesz részt a rendkívüli ülésen

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.