Megállíthatatlanul bővül a mezőgéppiac

A traktorok mellett a precíziós eszközök és az öntözőberendezések fogytak a legjobban.

Magyar Nemzet
2022. 09. 14. 15:06
null
Debrecen, 2020. április 23. Látókép határában önjáró lineár öntözõ berendezéssel pótolják az elmaradt csapadékot, a borsó vetésterületén. Mivel több mint egy hónapja nem volt országos kiterjedésü csapadék, a termõföld felsõ 20 centis rétegében kritikus mértékû lett a vízhiány. A gazdaságok öntözéssel igyekeznek támogatni a haszonnövények kelését és vegetációját. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági nehézségek ellenére sem lankad a gazdálkodók mezőgépvásárlási kedve. Az Agrárközgazdsági Inzézet (AKI) jelentése szerint az év első felében csaknem 80 százalékkal többet költöttek a termelők különböző mezőgazdasági gépekre, mint egy évvel korábban. 

A vásárlások értéke meghaladta a 165,5 milliárd forintot az év első hat hónapjában. Ezen belül alkatrészekre a gazdák az első hat hónapban 42,5 milliárd forintot fordítottak, ami 22 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. 

Az újonnan megvásárolt mezőgazdasági gépek közül még mindig az erőgépek a legnépszerűbbek a gazdálkodók körében. A vásárlások értékének 62 százalékát adta ez a kategória az első fél évben, míg a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 38 százalékát tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 16 százalékos arányt képviseltek. 

Az AKI jelentése rámutatott arra is, hogy a mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a precíziós gazdálkodásra átállást segítő pályázatnak. Ennek megfelelően jelentősen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei, például a traktorok, kombájnok, permetezők iránt.

Az évről évre jelentkező, az idén pedig történelmi mértéket öltő aszály elleni védekezés jelei is érezhetők a mezőgéppiacon. Az öntözőgépek eladása jelentősen növekedett, 2022 első hat hónapjában 4,9 milliárd forintot költöttek a különböző öntözőberendezésekre a gazdák. 

Az AKI szakemberei szerint a mezőgéppiac dinamikus bővülése elsősorban annak tudható be, hogy technológiai modernizáció zajlik a hazai mezőgazdaságban. A beruházások fokozatos fejlődésével a hazai géppark egyre korszerűbb, a gazdálkodók törekvését a modern technikai eszközök alkalmazására a forgalmazók és gyártók eladási adatai bizonyítják. 

A fejlesztések várhatóan a következő időszakban is folytatódni fognak, a beruházásokat ugyanis a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei, valamint a környezeti, illetve klimatikus kihívások kényszerítik ki.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.