időjárás 3°C Miklós 2022. december 6.
logo

Megállíthatatlanul bővül a mezőgéppiac

Magyar Nemzet
2022.09.14. 15:06
Megállíthatatlanul bővül a mezőgéppiac

A gazdasági nehézségek ellenére sem lankad a gazdálkodók mezőgépvásárlási kedve. Az Agrárközgazdsági Inzézet (AKI) jelentése szerint az év első felében csaknem 80 százalékkal többet költöttek a termelők különböző mezőgazdasági gépekre, mint egy évvel korábban. 

A vásárlások értéke meghaladta a 165,5 milliárd forintot az év első hat hónapjában. Ezen belül alkatrészekre a gazdák az első hat hónapban 42,5 milliárd forintot fordítottak, ami 22 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. 

Az újonnan megvásárolt mezőgazdasági gépek közül még mindig az erőgépek a legnépszerűbbek a gazdálkodók körében. A vásárlások értékének 62 százalékát adta ez a kategória az első fél évben, míg a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 38 százalékát tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 16 százalékos arányt képviseltek. 

Az AKI jelentése rámutatott arra is, hogy a mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a precíziós gazdálkodásra átállást segítő pályázatnak. Ennek megfelelően jelentősen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei, például a traktorok, kombájnok, permetezők iránt.

Az évről évre jelentkező, az idén pedig történelmi mértéket öltő aszály elleni védekezés jelei is érezhetők a mezőgéppiacon. Az öntözőgépek eladása jelentősen növekedett, 2022 első hat hónapjában 4,9 milliárd forintot költöttek a különböző öntözőberendezésekre a gazdák. 

Az AKI szakemberei szerint a mezőgéppiac dinamikus bővülése elsősorban annak tudható be, hogy technológiai modernizáció zajlik a hazai mezőgazdaságban. A beruházások fokozatos fejlődésével a hazai géppark egyre korszerűbb, a gazdálkodók törekvését a modern technikai eszközök alkalmazására a forgalmazók és gyártók eladási adatai bizonyítják. 

A fejlesztések várhatóan a következő időszakban is folytatódni fognak, a beruházásokat ugyanis a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei, valamint a környezeti, illetve klimatikus kihívások kényszerítik ki.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.