időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Megérkezett a régen várt támogatás

Magyar Nemzet
2022.09.29. 12:20 2022.09.29. 14:02
Megérkezett a régen várt támogatás

Régen várt támogatás érkezett meg az állattartók számlájára. A Magyar Államkincstár a napokban több, mint 6 milliárd forintot utalt át a sertés- és baromfitartóknak. A támogatás abból az európai uniós válságmentőcsomagból érkezett, amelyről még tavasszal döntött az Európai Bizottság.

Mintegy 6,2 milliárd forintnyi rendkívüli támogatást érkezett meg a napokban az állattartók számlájára. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a támogatást abból az európai uniós válságcsomagból finanszírozza a kormány, amelyet az Európai Bizottság az orosz–ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására különített el. Az uniós rendkívüli mezőgazdasági válságkezelési csomagról még tavasszal született döntés. 

A magyar kormány ezt követően úgy határozott, hogy a keretből hazánknak jutó 500 millió euróból a kiemelkedően magas takarmányárak miatt különösen nehéz helyzetbe került, abrakfogyasztó sertés- és baromfiágazatok kapnak. A gazdálkodók az erre vonatkozó igényüket júliusban már be is jelentették.

A tárca közleménye emlékeztetett arra, hogy a hazai állattartóknak számos komoly kihívással kell szembenézniük. A gabonapiaci áremelkedés, az orosz–ukrán háború, majd az elhibázott uniós szankciók eredményeképpen kialakult energiaválság és termelési költségnövekedés mind olyan nehézség, amelyek jelentősen megnehezítik az ágazat szereplőinek helyzetét.

A baromfitartók kivételes alkalmazkodási támogatása jogcímen a baromfitartók számára 4,2 milliárd forintot, a kocatartók számára pedig 2 milliárd forint értékű támogatást fizetett ki a napokban a Magyar Államkincstár.

– A gyors folyósítás az ágazatot jelenleg sújtó rendkívül magas termelési költségek részbeni ellentételezésével hozzájárul a termelési feltételek biztosításához, ezen keresztül pedig a hazai eredetű élelmezésbiztonság folyamatos fenntartásához mind a baromfihús, mind pedig a sertéshús termékek tekintetében – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Imre György)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.