Online böngészhetők a termőföldek adottságai

Felértékelődnek a talajjal kapcsolatos információk az új támogatási ciklusban.

Magyar Nemzet
2022. 09. 22. 14:11
null
Aszály szárazság eső hiánya öntözés kukorica napraforgó termőföld Észak-Alföld 2022.07.01 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Online adatbázisból tájékozódhatnak a gazdák termőtalajuk adottságairól. Az ATK Talajtani Intézet által elkészített DOSoReMi térinformatikai adatbázisból meg lehet tudni az adott terület talajának kémhatásviszonyait, mész-, illetve szervesanyag-tartalmát és egyéb fizikai tulajdonságait. A lehetőségre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hívta fel a figyelmet. 

A köztestület tájékoztatója szerint a talajok állapotának ismerete, a talajban zajló folyamatok megértése, a talajjal kapcsolatos információk iránti igény mind hazai, mind nemzetközi szinten folyamatosan bővül.

Ez a tudás az elkövetkező KAP tervezési időszakban még inkább felértékelődik, hiszen a következő támogatási ciklusban a talaj védelmét célzó intézkedések prioritást élveznek majd. 

Ezen erőforrás minőségi romlásának megállítása nagyon fontos feladat mindenki számára. A gazdálkodóknak pedig különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk erre, hiszen a föld a legfontosabb termelőeszközük, amely várja gazdája segítségét, együttműködését annak érdekében, hogy megfelelő szerkezetessége, szervesanyag-tartalma, a talajban lévő életközösségek által még évezredekig segítse a biztonságos élelmiszer-termelést.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.