időjárás 12°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Online böngészhetők a termőföldek adottságai

Magyar Nemzet
2022.09.22. 14:11
Online böngészhetők a termőföldek adottságai

Online adatbázisból tájékozódhatnak a gazdák termőtalajuk adottságairól. Az ATK Talajtani Intézet által elkészített DOSoReMi térinformatikai adatbázisból meg lehet tudni az adott terület talajának kémhatásviszonyait, mész-, illetve szervesanyag-tartalmát és egyéb fizikai tulajdonságait. A lehetőségre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hívta fel a figyelmet. 

A köztestület tájékoztatója szerint a talajok állapotának ismerete, a talajban zajló folyamatok megértése, a talajjal kapcsolatos információk iránti igény mind hazai, mind nemzetközi szinten folyamatosan bővül.

Ez a tudás az elkövetkező KAP tervezési időszakban még inkább felértékelődik, hiszen a következő támogatási ciklusban a talaj védelmét célzó intézkedések prioritást élveznek majd. 

Ezen erőforrás minőségi romlásának megállítása nagyon fontos feladat mindenki számára. A gazdálkodóknak pedig különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk erre, hiszen a föld a legfontosabb termelőeszközük, amely várja gazdája segítségét, együttműködését annak érdekében, hogy megfelelő szerkezetessége, szervesanyag-tartalma, a talajban lévő életközösségek által még évezredekig segítse a biztonságos élelmiszer-termelést.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.