Varga Mihály: Recesszió elé néz a világ gazdasága, nem egy könnyű évtized vár ránk

Mindenkinek, akinek magas az adóssága és akinek a finanszírozása nincsen rendben, bajba kerülhet a következő évtizedben – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a 60. Közgazdász-vándorgyűlés második napján. A tárcavezető szerint a recesszió felé közeledik a világgazdaság.

Forrás: Vg.hu2022. 09. 23. 10:19
VARGA Mihály
Budapest, 2022. szeptember 20. Varga Mihály pénzügyminiszter mond beszédet a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj ünnepélyes átadásán a Pénzügyminisztériumban 2022. szeptember 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem könnyű évtized előtt állunk – ezzel a felütéssel kezdte a beszédét Varga Mihály pénzügyminiszter a 60. Közgazdász-vándorgyűlés második napján, Szegeden. A tárcavezető a Vg.hu tudósítása szerint hozzátette, még korai arról beszélni, hogy merre néznek a 2020-as évek, ám a jelenlegi folyamatok alapján és gazdasági ciklusok alapján fel lehet vázolni. Szerinte válságok sorával nézünk szembe.

Mindenkinek, akinek magas az adóssága és akinek a finanszírozása nincsen rendben, bajba kerülhet

– figyelmeztettet a tárcavezető.

Szerinte az összkép alapján nem lógunk ki a sorból, kevés olyan ország volt, ahol az államháztartási hiány biztonságos zónában lett volna. Dánia egyedül kivétel, minden ország a laza fiskális és monetáris politikával növelte az államháztartás hiányát és az államdósságát.

A pénzügyminiszter szerint recesszió felé közeledik a világgazdaság, illetve Európa. Globális szinten mind a fiskális, mind a monetáris mozgástér erősen korlátozott a Covid kezelését követően. Most minden ország ezt a helyzetet  próbálja kezelni valamilyen formában.

Magyarország vitás ügyeiről is beszélt Varga Mihály:

  • az adóegyezmény az amerikaiakkal,
  • uniós támogatások, amelyek a magyar gazdaság számára legfontosabbak,
  • a V4-érdekekkel, szankciókkal kapcsolatban eltérő álláspont.

Az uniós megállapodás körüli vitáról elmondta, hogy itt a helyreállítási alap száz százalékát, 5,8 milliárd eurót, míg a partnerségi megállapodás húsz százalékát veszélyezteti, ha nem sikerül megállapodni.

Varga Mihály úgy látja, a magyar kormány vállalásai megnyitják a lehetőséget, hogy november közepére lezárják a vitát az Európai Bizottsággal.

Jelezte: mind Oroszország, mind Ukrajna komoly globális részesedéssel bír néhány kulcsfontosságú nyersanyag tekintetében. Szerinte nem itt, hanem sokkal inkább az energiahordozók árai esetében vagyunk sebezhetőek. A pénzügyminiszter szerint fel lehet készülni arra, hogy egy termék, szolgáltatás ára drágul, de arra nem, hogy tízszeresére emelkedik. 

Ez a helyzet abnormális helyzet

– fogalmazott a tárcavezető. 

Az olcsó pénz időszakának vége

– tette egyértelművé Varga Mihály. Szerinte azok az országok, amelyek felzárkózási pályán vannak, ott a jegybankoknak nagyobb kamatemeléssel kellett reagálniuk. A fizetési mérleg tekintetében Európa veszélyes pályára áll rá, csehek, lettek, szlovákok, portugálok mind ezzel a problémával küzdenek. – Felvetette azt is, hogy ha nem lesznek alacsonyabbak az energiaárak, akkor a mennyiséget kell csökkentetni, tehát folytatni kell az energiahatékonyság erősítését.

A lakosság már a rezsicsökkentés átalakításával egy időben nagyon erőteljesen elkezdett reagálni erre a helyzetre, ez jó 

– fogalmazott a tárcavezető. A középtávú teendőkről elmondta, energiahatékonysági beruházások kellenek, mivel Magyarországon mindössze 20 százalék a szigetelt lakások aránya, miközben ez az arány Ausztriában 80 százalék, Lengyelországban 59 százalék, Szlovákiában pedig 35 százalék. 

A magyar kormány a kkv-kat és a nagyvállalatokat kívánja támogatni, főleg azokat, amelyeknek az energiaintenzitása magas. Ha a nagy cégek kiesnek a termelésből, az nagyon nagy veszteséget jelent a gazdaságnak.

Varga Mihály szerint a Covid alaposan megborította a költségvetés hiányát. Mint kifejtette, lehet vitatni, hogy gyorsabbnak kellett volna-e lennie a hiány leszorításának, ugyanakkor Magyarország felzárkózási pályán halad, egyszerre feladat a fiskális kiigazítás mellett a növekedés fenntartása.

A kormány arról döntött, hogy jelentős mennyiségű, 740 milliárd forint értéktű plusz gázt szerez be a téli hónapokra, ami azt jelenti, hogy mivel el kell számolni államháztartási hiányt, így a költségvetési deficitcélt 6,1 százalékra emeli. Az év hátralévő részében az infláció tovább fog emelkedni, amelynek a tetőzése a pénzügyminiszter szerint az év végére várható, és lassan jövő évtől megindulhat a mérséklődés.

A jövő évi költségvetést módosítani kell

– mondta a pénzügyminiszter, miután a büdzsé elfogadása még tavasszal történt, azóta pedig romlottak a makrogazdasági kilátások. Mindenesetre Varga Mihály szerint 2024-re 3 százalék alá süllyed a deficit. 

A gazdasági növekedésről jelezte, hogy 2023–24 fordulóján éri el ismét magasabb ütemet, így újbóli több éves adócsökkentésre ezen időszaktól nyílik mozgástér. 

2023-ban növekedést tervezni nehéz feladat lesz

– ismerte el Varga Mihály.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.