időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Jelentős összeg jut az energiaintenzív cégek támogatására

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.06. 13:12 2022.10.06. 14:28
Jelentős összeg jut az energiaintenzív cégek támogatására

– A vállalkozások megsegítése érdekében a kormány elfogadta az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat (kkv) támogató programjának költségkereteit, az új támogatási programra a kormány mintegy 200 milliárd forintnyi összeget különít el, ebből 100-100 milliárd forintot használnak fel 2022-ben és 2023-ban – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön az MTI-vel.

Nagy Márton a közleményben kiemelte, hogy a háborús gazdasági helyzet, az EU által a tagországokra erőltetett hibás és sikertelen szankciók miatt a hazai kkv-knak jelentős energiaköltség-növekedéssel kell megküzdeniük.

Tájékoztatása szerint a kormány idén 75 milliárd forintot biztosít a drasztikus energiaáremelkedés okozta működési költségnövekedések kompenzálására. További 25 milliárddal segíti a kkv-k energiahatékonysági beruházásait, amelyeket a kabinet a fejlesztés összköltségének 15 százalékáig támogat, a Széchenyi-kártya program keretében nyújtott kedvező kamatozású beruházási hitelhez szükséges önerő egy részének átvállalásával.

A program beruházásösztönzési elemének jövő évi részleteiről a kormány várhatóan a Széchenyi-kártya program 2023. évi folytatásának és feltételeinek megtárgyalásakor, már a mostani támogatási program idei tapasztalatainak ismeretében fog dönteni.

A Feldolgozóipari kkv energiaköltség- és beruházás-támogatási program 2022. október 1-vel indult el, feltételeit az erre a célra kialakított weboldalon (www.energiatamogatas2022.hu) elhelyezett terméktájékoztató tartalmazza, ugyanezen a felületen kezdődik október 20-án a regisztráció – hívta fel a figyelmet a gazdaságfejlesztési miniszter.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.