Jelentős összeg jut az energiaintenzív cégek támogatására

Az új támogatási programra a kormány mintegy 200 milliárd forintot különít el, ebből 100-100 milliárd forintot használnak fel 2022-ben és 2023-ban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 06. 13:12
NAGY Márton
Budapest, 2022. május 26. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A vállalkozások megsegítése érdekében a kormány elfogadta az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat (kkv) támogató programjának költségkereteit, az új támogatási programra a kormány mintegy 200 milliárd forintnyi összeget különít el, ebből 100-100 milliárd forintot használnak fel 2022-ben és 2023-ban – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön az MTI-vel.

Nagy Márton a közleményben kiemelte, hogy a háborús gazdasági helyzet, az EU által a tagországokra erőltetett hibás és sikertelen szankciók miatt a hazai kkv-knak jelentős energiaköltség-növekedéssel kell megküzdeniük.

Tájékoztatása szerint a kormány idén 75 milliárd forintot biztosít a drasztikus energiaáremelkedés okozta működési költségnövekedések kompenzálására. További 25 milliárddal segíti a kkv-k energiahatékonysági beruházásait, amelyeket a kabinet a fejlesztés összköltségének 15 százalékáig támogat, a Széchenyi-kártya program keretében nyújtott kedvező kamatozású beruházási hitelhez szükséges önerő egy részének átvállalásával.

A program beruházásösztönzési elemének jövő évi részleteiről a kormány várhatóan a Széchenyi-kártya program 2023. évi folytatásának és feltételeinek megtárgyalásakor, már a mostani támogatási program idei tapasztalatainak ismeretében fog dönteni.

A Feldolgozóipari kkv energiaköltség- és beruházás-támogatási program 2022. október 1-vel indult el, feltételeit az erre a célra kialakított weboldalon (www.energiatamogatas2022.hu) elhelyezett terméktájékoztató tartalmazza, ugyanezen a felületen kezdődik október 20-án a regisztráció – hívta fel a figyelmet a gazdaságfejlesztési miniszter.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.