Spórolni nem csak a fűtésen lehet

Sok más háztartási berendezés is fogyasztja az áramot, amelyek használatát érdemes csökkenteni.

Horváth Éva
2022. 11. 01. 7:44
Mobiltelefonos applikáción tanulja a gyerek a pénzügyi alapismereteket
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több hálózatról, akkumulátorról vagy elemről működő berendezést használunk, mind több feladatot szeretnénk gépekkel megoldani. Elég csak egy morzsaporszívóra, fúrógépre vagy citromfacsaróra gondolni. Ha összességében vizsgáljuk, a világítótestek és gépek, valamint a fűtés és a meleg víz után ezek összessége a harmadik legnagyobb energiafogyasztó terület otthonunkban. Sőt az otthoni pihenésünket, szórakoztatásunkat is egyre több berendezés biztosítja. 

Gyakran már nem is vagyunk tisztában a készülékek számával, ahogy valószínűleg ezek összeadott fogyasztásával sem.

 A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) és a GreenDependent Intézet közös tippjei arra próbálnak választ adni, vajon mivel tudjuk csökkenteni az otthoni áramfogyasztást. Kiderül, mennyivel van több gépünk, mint hinnénk, s melyek a legtöbbek által feleslegesnek tartott eszközök.

Se szeri, se száma a kis gépeknek

Az Eurostat adatai szerint a háztartásokban használt világítás és elektromos berendezések energiafogyasztása 2020-ban már 13,2 százalékára nőtt a teljes háztartási fogyasztásnak, ez az arány 2016-ban még csak 9,2 százalék volt. Megszámoltuk már valaha, hogy mennyi árammal működő gépet használunk otthon? A wifi-routertől a mobilokon, elemtöltőn, laptopon, TV-n és lábmasszírozón át a konyhai, fürdőszobai kis- és nagyfogyasztókig, az állandóan bekapcsolt állapotban lévő gépektől (fagyasztó, hűtő) az alkalmanként használtakig (botmixer, mosógép, hajnyíró) – teszi fel a kérdést a TVE. Ha figyelmesen végigjárjuk a lakást, és megpróbáljuk összeszámolni az összeset, hamarosan rádöbbenünk, hogy alábecsültük az „arzenált”. 

A GreenDependent Intézet szervezésében futó E.ON EnergiaKözösségek programban résztvevők minden évadban végeztek háztartási energia-felméréseket, amelyekből 281 háztartásra az alábbi számokat kapták 2019-2022 között: 

a háztartási gépek átlag száma 28 gép/háztartás, de akadt olyan eset, ahol 60-70, de akár 100 fölötti is lehet az elektromos berendezések száma. A 281 háztartás összesen 8499 gépet birtokolt. Köztük 47 százalék viszont több gépét egyáltalán nem használja, azaz, ha jobban meggondolja a vásárlást, valószínűleg meg sem vette volna. Az adatokból az is kiderül, hogy a válaszadóknak átlagosan mintegy harmadával több gépe van a háztartásban, mint gondolták, azaz sokan a berendezéseik számával sincsenek tisztában és valószínűleg ezek összeadott fogyasztásával sem – mutatnak rá a program szervezői. 

Kenyérvágó, lombfújó, házimozi

A felmérésben résztvevők háztartásukat átnézve összegyűjtötték, hogy mely elektromos használati tárgyaikat tartják könnyen helyettesíthetőnek, így igazából feleslegesnek. Meglepő lehet, hogy nemcsak az elektromos kés és a kenyérszeletelő lett toplistás, hanem a mikró és az elektromos fogkefe is. Kis tudatossággal, ezeket kiválthatjuk hagyományos társaikkal, és máris kevesebb áram fogy otthon.

A fogyasztáscsökkentés első lépése lehet tehát, ha megpróbáljuk csökkenteni az elektromos eszközeink számát, és tényleg csak a legfontosabb feladatokhoz használunk áramot, így például kenyérvágáshoz, kapunyitáshoz és lombfújáshoz inkább nem. A második vagy a másik első lépés pedig abból fakadhat, hogy rengeteg háztartási gép, a legtöbbet fogyasztó háztartási nagy gépek – fagyasztó, hűtő, mosógép – között elég sok a kevéssé hatékony. 

Az energiahatékony termékek használatával a fogyasztásunk és kibocsátásunk csökken, és az új gép beszerzése előbb-utóbb megtérül. Mielőtt azonban cserére adnánk a fejünket, érdemes mérlegelni olyan alternatívákat, mint a helyes karbantartásból fakadó energiacsökkentés, készenléti állapotok kiiktatása, ritkán használt gépek megosztása, és nem utolsósorban a javíttatás – sorolják a tudatos vásárlók a jó tanácsokat.

Ha a csere mellett döntünk, jól gondoljuk át!

Ha végül mégsem marad más megoldás, mint a csere, jól gondoljuk át, hogy valóban szükség van-e például az adott gépre, és válasszunk a lehetőségekhez képest leginkább energiatakarékos, környezetbarát modellt. Felújított (azaz használt, de szerelő által bevizsgált, garanciás) gép beszerzésén is érdemes elgondolkodni.

Borítókép: Sok háztartás össze sem tudja számolni, hány kis berendezést használ rendszeresen
 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.