Szijjártó Péter: A gyármentő program regisztrációjáról lemaradó vállalatok is benyújthatják a pályázatukat

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háborúra adott szankciós válaszok miatt egyre nagyobb problémát jelent az energiaárak kifizetése a cégeknek.

Forrás: MTI2022. 11. 03. 15:48
SZIJJÁRTÓ Péter
A kormány támogatja a kínai Nio járműgyártó cég biatorbágyi beruházását Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehetővé teszi a kormány a pályázat benyújtását azon vállalatok számára, amelyeknek félbeszakadt a jelentkezése az energiahatékonyságot növelő beruházások támogatására szolgáló gyármentő program részeként – jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háborúra adott szankciós válaszok miatt egyre nagyobb problémát jelent az energiaárak kifizetése a cégeknek, amit az is mutat, hogy a programra szerda reggel 7 óra 30 perckor nyílt meg a jelentkezés, de azt mindössze 20 perc után le is kellett zárni.

Tájékoztatása szerint 168 vállalat összesen kétszázmilliárd forint támogatási igényt jelentett be mintegy ötszázmilliárd forintnyi beruházáshoz. További 214 társaság szintén megkezdte a regisztrációt, de azt nem tudták befejezni.

Azonban számunkra mindenki, minden Magyarországon működő vállalat, minden magyarországi munkahely fontos

– mondta, hozzátéve, hogy ezért ez a 214 cég is megkapja a lehetőséget pályázata benyújtására az energiahatékonysági beruházásához. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az előzetes várakozásoknak megfelelően a legtöbb jelentkezés az élelmiszer- és fémiparból érkezett, illetve a járműgyártásból és a vegyiparból.

Most négy hónap áll rendelkezésére a vállalatoknak, hogy a konkrét beruházásukat bemutatva a konkrét támogatási igényüket benyújtsák

– közölte.

A magunk részéről gyors döntési folyamatot tudok ígérni, hiszen jelen helyzetben minél korábban jön a támogatás, annál többet ér

– fűzte hozzá.

A miniszter aláhúzta, hogy az ukrajnai háború és a szankciós válaszok miatt súlyos recesszió felé rohan az európai gazdaság, miután az elrendelt korlátozások sajnos kudarcot vallottak, s az egekben vannak az alapanyag-, élelmiszer- és energiaárak. Mint rámutatott, a magyar gazdaság is komoly kihívásokkal néz szembe, holott a koronavírus-járványt követően még minden idők legsikeresebb évét tudta zárni.

Leszögezte: a kormány meg akarja őrizni korábbi célkitűzéseit, amelyek közül talán a legfontosabb a teljes foglalkoztatottság, azonban a szankciós gazdasági környezet ezt is kihívások elé állítja, hiszen az energiaárak nehéz helyzetbe hozzák a vállalatokat, ezért van szükség a támogatási programra.

A kormány által első körben 150 milliárd forint értékben meghirdetett program részeként elősegítik a sikerrel pályázó nagyvállalatok energiahatékonysági fejlesztéseit, Budapesten 30 százalékos, vidéken 45 százalékos támogatásintenzitással. Azok a cégek pályázhattak, amelyek minimum kétszázmillió forintos fejlesztéssel bővítik energiaellátási kapacitásukat, például napelemeket telepítenek vagy más módon növelik az energiahatékonyságukat, s ezáltal csökkentik az energiaköltségeiket.

Borítókép: Szijjártó Péter (Forrás: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.