Vizsgálják a kínai fokhagymaszállítmányokat

Az Európai Bizottság a csalárd módon az Európai Unióba érkező fokhagymaszállítmányokat vizsgálja. A Vg.hu cikke szerint a probléma a kvóták átlépésével van, ugyanis míg a friss fokhagyma behozatalára szigorú mennyiségi szabályozás vonatkozik, a fagyasztott terméket szabadon importálhatja a távol-keleti ország.

Magyar Nemzet
2022. 11. 09. 8:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai uniós vámszabályok kijátszásával hozhattak be jelentős mennyiségű fokhagymát a közösség piacára a kínai exportőrök – írta a Vg.hu. A lap cikke szerint a csalárd fokhagymaszállítmányokat spanyol bejelentésre vizsgálja az Európai Bizottság főigazgatósága.

A gyanú szerint a fifikás kínai exportőrök a friss fokhagymát fagyasztott terméknek álcázva hozhatták be a közösség piacára, így kerülve el az extra vámot. 

A friss fokhagyma behozatalára ugyanis szigorú mennyiségi szabályozás vonatkozik, ha a kvótát Kína túllépi, minden kilogramm fokhagyma után 1,2 eurós vámot kell fizetni. Ezzel szemben a fagyasztott fokhagymára nem vonatkozik sem kvóta, sem importvám. 

A FruitVeb honlapján elérhető írásra hivatkozva a lap ezt írta: a spanyol delegáció ezzel egyidejűleg egy másik kérést is beterjesztett a bizottsághoz, amit a francia, olasz és portugál kollégáik is támogattak. Az európai termelőket ugyanis komoly hátrány éri amiatt, hogy az elmúlt időszakban tovább szigorodtak a növényvédő szerek használatára vonatkozó szabályok. Ezzel gyakorlatilag tovább romlik a gazdák versenyképessége az unión kívüli termelőkkel szemben. 

A spanyol gazdaszervezet javaslata szerint moratóriumot kellene bevezetni a korábban sokáig használt növényvédő szerekre, az engedménynek pedig mindaddig hatályban kellene maradnia, amíg helyettesítő alternatíva elérhetővé nem válik a piacokon.

Az importnyomás a hazai piacon is érzékelhető, a magyar termelésnél sokkal versenyképesebb külföldi fokhagyma az elmúlt években gyakorlatilag teljesen kiszorította a magyar árut a piacról. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint folyamatosan csökken a fokhagyma hazai termőterülete, az idén pedig alig 778 hektárról takarították be a terményt a gazdálkodók. Ezzel szemben az import folyamatosan emelkedik. Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése alapján az év első nyolc hónapjában mintegy 1875,1 tonna import fokhagyma érkezett az országba, ami jelentős növekedés az egy évvel korábbi 1568 tonnás szinthez képest. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.