időjárás 5°C Marcella 2023. január 31.
logo

Áramkimaradásokra készülnek az európai országok

V4NA
2022.12.06. 11:15
Áramkimaradásokra készülnek az európai országok

A szakértők szerint Malmö akár napokra is áram nélkül maradhat a tervezett lekapcsolások következtében, míg Franciaországban a tervek szerint a hatóságok egy nappal előre értesítik majd a nagyáruházakat az áramkimaradásokról.

A francia szupermarketláncok szövetsége arra figyelmeztetett, hogy a téli áramkimaradások esetén az országban jelentős mennyiségű friss termék veszhet kárba a hűtés hiánya miatt. 

Franck Charton, a francia áruházláncok szövetségének küldötte kifejtette, hogy a vállalatok már most készülnek a téli hónapok áramkimaradásaira, és bár a tervezett áramkimaradások előtt egy nappal, este fél tízkor értesíteni kellene őket, Charton szerint ez az idő túl rövid ahhoz, hogy az áruházak érdemben reagálni tudjanak. Mint a France Infónak elmondta, az üzletek kénytelenek lesznek bezárni erre az időre, ami a friss termékek jelentős mértékű pazarlásához vezethet. 

Soha nem tapasztaltunk még ilyen helyzetet. Az üzletek ma nagyon rosszul vannak felszerelve generátorokkal. Nem fogjuk kidobni a fagyasztott termékeket, amelyeknek többnyire nagyobb a hőtartásuk. Azonban friss termékek esetében más a helyzet, ugyanis azok jellemzően nem tarthatók két óránál tovább hűtés nélkül

– tette hozzá. 

Az ország vidéki területein élő franciák sokkal nagyobb valószínűséggel szembesülnek áramkimaradásokkal Elisabeth Borne miniszterelnök hivatala szerint. A tervezett áramkimaradások nem érinthetnek egyszerre több mint négymillió fogyasztót két óránál tovább. A prefektusi rendelet értelmében a tervezett áramkimaradásokból ki kell hagyni a stratégiai létesítményeket” – áll a miniszterelnöki hivatal által az ország prefektusainak címzett levélben. 

Ahogy arról a V4NA is beszámolt, múlt hónapban Xavier Piechaczyk, a Reseau Transport d’Electricite (RTE) áramszolgáltató elnöke elismerte, hogy a téli hónapokban valószínűleg áramkimaradásokkal kell számolni még akkor is, ha a tél nem lesz különösebben hideg.

Több napos áramszünet is lehet 

Franciaország mellett Svédországban is egyre valószínűbbek az áramkimaradások. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy egy nagyobb áramkimaradás esetén Malmőben a legrosszabb esetben több napot is várni kell a rendszer helyreállítására. A szakértők szerint a hálózat biztonságos működtetéséhez a télen 30–150 óra közötti kézi kikapcsolást kell alkalmazni, aminek – a szakértők szerint – Malmőben pusztító következményei lehetnek. Ez azt jelenti, egy terv alapján bizonyos időre teljesen lekapcsolják a háztartások és vállalkozások áramellátását. Svédországban egyébként még soha nem alkalmazták ezt a teljes „blackout” elkerülésére használatos vészhelyzeti megoldást, aminek alkalmazása súlyos következményekkel járhat. Több szakértő és vállalat szerint egy nagyobb lekapcsolás következményei elviselhetetlenek lennének.

Malmőben például nincs lehetőség úgynevezett szigetüzemre, mivel a kombinált ciklusú erőművet a svéd villamosenergia-hatóság jóváhagyását követően leszerelték és eladták. Ugyanez a kombinált ciklusú erőmű rendelkezett azzal a lehetőséggel, hogy egy áramkimaradás esetén szigetüzemmódban újraindítsa a város villamosenergia-rendszerét.

– Az Öresund erőmű képes volt újraindítani Malmö elektromos hálózatát áramkimaradás esetén, és ez volt az egyik oka annak is, hogy az energiatartalékban jeleztük a szükségességét. Most nincsenek áramforrások a hálózat beindításához, ami azt jelenti, hogy az északi erőművekből érkező villamos energiára kell hagyatkozni. A legrosszabb esetben órákba vagy napokba telhet, mire újra beindul a rendszer – mondta Per Tryding, a dél-svédországi kereskedelmi kamara vezérigazgatója, a skanei energiabizottság tagja.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.