Két gyerek támadta meg a KRÉTA fejlesztőcégének informatikai rendszerét

Egy 13 és egy 15 éves fiú intézett adathalász-támadást a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) fejlesztőcégének informatikai rendszere ellen, de személyes adatokhoz nem jutottak hozzá – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szombaton a Police.hu oldalon.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2022. 12. 17. 19:34
Letenye, 2020. március 19. A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) bejelentkezési oldala egy táblagépen a Letenyei Andrássy Gyula Általános Iskolában 2020. március 19-én. A Nagykanizsai Tankerületi központ a koronavírus-járvány miatti zavartalan digitális oktatás érdekében 48 eszközt osztott ki rászoruló tanulóknak az átmeneti idõszakra. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt írták, hogy még szeptember 18-án adathalász-támadás érte a KRÉTA fejlesztőcégének informatikai rendszerét.

Ismeretlen elkövetők megszerezték a vállalkozás egyik terméktámogatással foglalkozó alkalmazottjának felhasználóneveit és jelszavait, és ezek ismeretében korlátozottan hozzáfértek a vállalat munkatársának irodai levelezőrendszeréhez, használt adatbázisához, forráskódelemeket és adatokat töltöttek le.

Az elkövetők legkevesebb 20 alkalommal léptek be a fejlesztőcég rendszerébe, több munkaállomást kártékony szoftverekkel (malware) fertőztek meg.

A közlemény szerint a támadás után több héttel később tett feljelentést követően a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztály felderítő osztálya információs rendszer vagy adat megsértése vétségének gyanúja miatt indított nyomozást.

A rendőrök december 13-án egy 15 éves és egy 13 éves fiatalember otthonában tartottak kutatást. Számítástechnikai eszközöket és adathordozókat, malware-eket foglaltak le.

Az idősebb diákot gyanúsítottként hallgatták ki, az életkora miatt felelősségre nem vonható 13 éves tanuló tanúkihallgatására később kerül sor – közölték.

A gyanúsított elismerte a bűncselekmény elkövetését, annak elkövetésére magyarázattal nem szolgált, szabadlábon védekezik – tették hozzá.

A rendőrség szerint a fiúk összefüggésbe hozhatók számos iskolát érintő bombafenyegetéssel. A 15 éves fiatalkorúval szemben zsarolás kísérletének megalapozott gyanúja miatt is eljárás van folyamatban: a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint egy kártékony szoftver segítségével hozzáfért egy vele egyidős diáktársa levelezőrendszeréhez, majd kilátásba helyezte kirúgatását, amennyiben nem fizet neki.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.