Davos: globális gazdasági visszaesésre számítanak a szakértők

A Világbank számos ország esetében recesszióhoz közeli szintre csökkentette az idei növekedési előrejelzését.

Magyar Nemzet
2023. 01. 17. 11:09
Davos, 2023. január 15. Elõkészületek a Világgazdasági Fórum 52. találkozójának otthont adó davosi kongresszusi központban 2023. január 15-én, az esemény kezdete elõtti napon. MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller Fotó: Gian Ehrenzeller
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magán- és állami szektor vezető közgazdászainak kétharmada globális recesszióra számít 2023-ban – közölte a Világgazdasági Fórum (WEF), miközben tegnap este megkezdődött az üzleti és kormányzati vezetők éves davosi találkozója. 

Az elemzők 18 százaléka rendkívül valószínűnek tartja a globális recessziót, több mint kétszer annyian, mint az előző, 2022 szeptemberében végzett felmérésben – tudatta a Reuters alapján a Vg.hu.

A jelenlegi inflációs és a lelassuló gazdasági környezet csökkenti a növekedéshez szükséges beruházások ösztönzését, és hátráltatja a legkiszolgáltatottabb rétegek életszínvonalának emelését – mondta Saadia Zahidi, a WEF igazgatója a felmérés eredményeit kísérő nyilatkozatában.

A szervezet felmérése a nemzetközi ügynökségek, köztük a Nemzetközi Valutaalap (IMF), befektetési bankok, multinacionális vállalatok és biztosító társaságok, vezető közgazdászok csoportjától kapott válaszokon alapult.

 A felmérés azt követően készült, hogy a Világbank a múlt héten számos ország esetében recesszióhoz közeli szintre csökkentette 2023-as növekedési előrejelzését, mivel a jegybanki kamatemelések hatása erősödik és Oroszország ukrajnai háborúja is folytatódik.

Az inflációval kapcsolatban a WEF felmérése nagyfokú regionális eltéréseket mutatott: 

Kínában a 2023-as évre 5 százalékos inflációs arányt jeleztek, míg az európai országok esetében ez akár 57 százalékig is terjedhet az energiaválság miatt. A közgazdászok többsége a monetáris politika további szigorítását jelzi előre Európában és az Egyesült Államokban (59 százalék, illetve 55 százalék).

A felmérés az alábbi főbb megállapításokat tartalmazta:

  • Tízből kilenc válaszadó arra számít, hogy a gyenge kereslet és a magas hitelköltségek egyaránt jelentős terhet rónak a vállalatokra, és több mint 60 százalékuk a magasabb inputköltségekre is rámutatott.
  • Ezek a kihívások várhatóan költségcsökkentésre késztetik a multinacionális vállalatokat, a működési költségek csökkentésétől a munkavállalók elbocsátásáig.
  • Az ellátási lánc zavarai azonban nem fogják jelentős mértékben hátráltatni az üzleti tevékenységet 2023-ban.
  • A megélhetési költségválság is a tetőpontjához közeledhet, amely az elemzők többsége (68 százalék) szerint 2023 végére enyhülni fog.

 

Borítókép: illusztráció  (Fotó: Gian Ehrenzeller)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.