Ezek a fogyasztóvédelemi ellenőrzések várhatók idén

Átfogó fogyasztóvédelmi vizsgálatokra számíthatnak 2023-ban is a hazai vállalatok. Idén a speciális élelmiszerek, a webshopok működése, valamint az úgynevezett greenwashing is felkerült a tervezett ellenőrzések listájára.

Magyar Nemzet
2023. 01. 06. 13:14
null
20210613 Szeged online vásárlás illusztráció. vigyázzunk a megerősítő kóddal fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI Fotó: Kuklis István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétette az Igazságügyi Minisztérium a 2023-ra tervezett fogyasztóvédelmi ellenőrzési programját – hívja fel a figyelmet az EY. A közlemény szerint ebben az évben is körültekintően vizsgálják a veszélyes eszközöket, a dohánytermékeket és a webshopok működését, de a játékokat, az univerzális akkumulátortöltőket, a kozmetikai termékeket és a gyermekgondozási cikkeket gyártók és forgalmazók is komoly ellenőrzésekre számíthatnak.

Az élelmiszerek esetében tavaly a glutén- és laktózmentes termékeket vizsgálták kiemelten, idén azonban minden speciális tulajdonságú élelmiszer címkéje és kommunikációja a hatóság fókuszába kerül. 

Az ellenőrzések során ugyancsak szigorúan figyelik, hogy a cégek pontos tájékoztatást adnak-e a szavatosságról, a jótállásról. Háztartási cikkeknél pedig fokozottan tesztelik az ellenőrök, hogy megtévesztik-e a vásárlóikat a kereskedők a greenwashing vagy más néven zöldre festés módszerével, amivel a valós tevékenységüknél környezetbarátabbnak tüntetik fel magukat.

A vállalatoknak komoly feladatot jelent megfelelni a termékbiztonsági területen hagyományosan szigorú hazai fogyasztóvédelmi hatósági elvárásoknak. 

Nagy Andrea Magdolna, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda fogyasztóvédelmi praxisának vezető ügyvédje szerint a megtévesztésmentes kommunikációt a reklámozandó termék helyes kategorizálásával, a fogyasztói célcsoportok viselkedésének pontos modellezésével, valamint a speciális mellett az általános reklámszabályok maradéktalan betartásával biztosíthatják. 

Az ellenőrzések 2023-ban kiterjednek a gyermekeket és fiatalkorúakat védő reklámszabályok betartására is. 

A hatóság idén – az új fogyasztóvédelmi politika jegyében – ugyancsak átfogóbban felügyeli a gyermekekkel kapcsolatos termékeket és szolgáltatásokat. 

Így a gyermek- és sítáborokat, valamint a gyerekeknek szánt farsangi maszkokat, parókákat és jelmezeket. A vizsgálati listára továbbá felkerültek a szórakoztatási célú berendezések és sporteszközök, valamint az állateledeleket és állatfelszerelést forgalmazó cégek is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kuklis István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.