időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Rövidesen elérhetők az új, kedvezményes források

Magyar Nemzet
2023.01.25. 13:04 2023.01.25. 14:07
Rövidesen elérhetők az új, kedvezményes források

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ma a hivatalában fogadta a hazai bankok képviselőit. 

A megbeszélésen jelen volt az OTP, az MKB, az Erste, a Raiffeisen, az UniCredit, a CIB, a K&H, valamint a Gránit Bank vezetője. 

A felek áttekintették a gazdasági és pénzügyi folyamatokat. Nagy Márton a megbeszélésen kiemelte: a kormány célja, hogy megvédje a családokat és a teljes foglalkoztatottságot a háború és a szankciók negatív hatásaitól. Ezért 2023-ban ki kell védeni a recessziót, 2024-ben pedig újra dinamikus növekedési pályára kell állítani a magyar gazdaságot. 

A felek megállapították, hogy egészséges hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés, ezért a kormány február 1-jétől hétszázmilliárd forintos kerettel elindítja a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot, amely a jelenlegi kitermelhetetlenül magas kamatok mellett olcsó forráshoz juttatja a vállalkozásokat. 

A programban – amely nyolc alprogramot foglal magában – a hitel méretétől függően kereskedelmi bankokon vagy közvetlenül az Eximbankon keresztül érhetők el a források, így a kormány számít a bankok együttműködésére.

Az induló új programmal együtt a kormány 2023-ban már mintegy háromezermilliárd forintnyi, azaz a GDP négy százalékának megfelelő finanszírozási forrást biztosít a vállalatok számára a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi-kártya-programokon keresztül.

A Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram a következő alprogramokból áll:

  • Baross Gábor újraiparosítási forgóeszközhitel
  • Baross Gábor újraiparosítási beruházási hitel
  • Baross Gábor újraiparosítási zöldhitel
  • Baross Gábor újraiparosítási lízing
  • Exim export-előfinanszírozó beruházási hitel
  • Exim export-előfinanszírozó forgóeszközhitel
  • Jövő exportőrei beruházási hitel
  • Jövő exportőrei forgóeszközhitel

 

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter banki vezetőkkel találkozik 2023. január 25-én (Forrás: Gazdaságfejlesztési Minisztérium)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.