Rövidesen elérhetők az új, kedvezményes források

Nagy Márton banki vezetőkkel tárgyalt a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogrammal kapcsolatos feladatokról

Magyar Nemzet
2023. 01. 25. 13:04
Nagy Márton banki vezetőkkel találkozott a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram kapcsán Fotó: Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ma a hivatalában fogadta a hazai bankok képviselőit. 

A megbeszélésen jelen volt az OTP, az MKB, az Erste, a Raiffeisen, az UniCredit, a CIB, a K&H, valamint a Gránit Bank vezetője. 

A felek áttekintették a gazdasági és pénzügyi folyamatokat. Nagy Márton a megbeszélésen kiemelte: a kormány célja, hogy megvédje a családokat és a teljes foglalkoztatottságot a háború és a szankciók negatív hatásaitól. Ezért 2023-ban ki kell védeni a recessziót, 2024-ben pedig újra dinamikus növekedési pályára kell állítani a magyar gazdaságot. 

A felek megállapították, hogy egészséges hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés, ezért a kormány február 1-jétől hétszázmilliárd forintos kerettel elindítja a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot, amely a jelenlegi kitermelhetetlenül magas kamatok mellett olcsó forráshoz juttatja a vállalkozásokat. 

A programban – amely nyolc alprogramot foglal magában – a hitel méretétől függően kereskedelmi bankokon vagy közvetlenül az Eximbankon keresztül érhetők el a források, így a kormány számít a bankok együttműködésére.

Az induló új programmal együtt a kormány 2023-ban már mintegy háromezermilliárd forintnyi, azaz a GDP négy százalékának megfelelő finanszírozási forrást biztosít a vállalatok számára a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi-kártya-programokon keresztül.

A Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram a következő alprogramokból áll:

  • Baross Gábor újraiparosítási forgóeszközhitel
  • Baross Gábor újraiparosítási beruházási hitel
  • Baross Gábor újraiparosítási zöldhitel
  • Baross Gábor újraiparosítási lízing
  • Exim export-előfinanszírozó beruházási hitel
  • Exim export-előfinanszírozó forgóeszközhitel
  • Jövő exportőrei beruházási hitel
  • Jövő exportőrei forgóeszközhitel

 

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter banki vezetőkkel találkozik 2023. január 25-én (Forrás: Gazdaságfejlesztési Minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.