Szlovákia sem fogad több ukrán gabonát

A szlovák agrártárca a magyar mintához hasonlóan ideiglenes tilalmat vezetett be.

Magyar Nemzet
2023. 04. 17. 15:05
null
Eperjeske, 2022. július 22. Egy széles nyomtávú ukrán szerelvény kukoricaszállítmányának átrakodása az Eperjeske átrakó pályaudvaron 2022. július 22-én. Az Ukrajnából vasúton érkező gabonaszállítmányt normál nyomtávú szerelvényekre vagy tehergépkocsikra rakodják a gépesített átrakó állomáson. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákia is leállítja az Ukrajnából származó gabona és néhány más termék behozatalát – közölte a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya az MTI pozsonyi irodájával. A távirati iroda tájékoztatása szerint a témával összefüggésben a nap folyamán tárcaközi munkacsoportülés lesz a szlovák fővárosban. 

Samuel Vlcan, a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca vezetője pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be az ukrán gabonával kapcsolatos első korlátozó döntését, amely szerint egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt Szlovákiában ezen túl nem dolgozható fel az ukrán gabona és liszt, a gyártók nem használhatják fel ezeket az alapanyagokat az országban. 

A szlovák agrártárca szerint a nagy mennyiségben az országba érkező ukrán gabona veszélyezteti, sőt ellehetetlenítheti a szlovákiai termelőket. A szaktárca már minden – a behozatal szabályozását célzó – törvény adta lehetőségét kihasználta, a további lépések megtételéhez kormányszintű döntésre van szükség.

A mai döntéssel Szlovákia a régiós országok közül harmadikként tiltotta meg az ukrán gabonaimportot. A hét végén Nagy István agrárminiszter jelentette be, hogy hazánk ideiglenesen lezárja határait a keleti szomszédunktól érkező mezőgazdasági termékek, köztük a gabona, az olajosmagvak, valamint a méz és a tojás elől. A magyar intézkedéssel szinte egyidejűleg döntöttek a lengyelek is az importtilalom mellett. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vajda János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.