Véget vethet az olcsó repülés korszakának az Európai Unió

Az Európai Unió új kibocsátási normája véget vethet a fapados repüléseknek, ugyanis a légitársaságoknak is fizetniük kell majd a kibocsátási kvótáért. Ennek az árát várhatóan rá fogják terhelni a fogyasztókra – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2023. 04. 30. 5:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még az új károsanyag-kibocsátás csökkentési kötelezettség elfogadása előtt bevezették az Európai Unió kibocsátáskereskedelmi rendszerének reformját is, ami azt jelenti, hogy 2026-tól a légitársaságoknak fizetniük kell a kibocsátásukért, és a kibocsátási jogok korábbi ingyenes kiosztása fokozatosan megszűnik. Ez a becslések szerint 2027-ig több mint ötmilliárd euró többletköltséget jelent az európai légitársaságoknak.

A döntés további nyomást gyakorol a légitársaságokra és ügyfeleikre. A légi járművek üzemanyagára vonatkozó új európai csökkentési kötelezettség az unió tagállamaiban közlekedő és onnan induló valamennyi légitársaságra vonatkozik, és előírja, hogy 2025-től kezdve legalább két százalékban károsanyagkibocsátás-mentes üzemanyagot kell használniuk, ennek az aránynak pedig 2050-re hetven százalékra kell emelkednie.

Fredrik Kämpfe, a svéd Transportföretagen légiközlekedési ágazatért felelős vezetője pozitívan értékeli az unió döntését, de megjegyzi, hogy az ügyfeleknek magasabb árakkal kell szembesülniük.

– A szakértők több mint negyveneurós emelkedést számoltak ki egy átlagos európai útra, és ennél is többet egy hosszabb útra, ami szerintem is észszerű feltételezés. De sok tényező játszik szerepet, különösen a fenntartható üzemanyag elérhetősége és ára. Úgy gondolom, hogy az ágazatnak felül kell majd vizsgálnia üzleti modelljeit – mondta az iparági vezető. 

Két holland elemzés szerint egyébként csak a kibocsátási egységek megnövekedett költségei 77 százalékkal csökkentik a fapados légitársaságok nyereségét – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.