Így változott az orosz gázexport

Kettős folyamat játszódott le Oroszország földgázexportjában 2022-ben. A legnagyobb importőr eddig Európa volt. Tavaly mintegy negyedével zsugorodott a kivitel, ugyanakkor idén már bővülés látszik, ahogyan a cseppfolyósított földgáz eladási hányada is növekszik.

Magyar Nemzet
2023. 07. 04. 4:50
First pipes delivered for Nord Stream gas pipeline
First pipes delivered for Nord Stream gas pipeline Fotó: JENS BUTTNER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Múlt év februárjáig Oroszország volt a világ legnagyobb gázexportőre, messze megelőzve az Egyesült Államokat és Katart. Versenytársaival ellentétben Oroszország gázexportjának háromnegyede egyetlen piacra, Európára (beleszámítva uniós és nem uniós országokat is) koncentrálódott. Az immár hat évtizeden keresztül stabilnak mutatkozó európai–orosz gázexport mára radikálisan átalakult – írta tanulmányában az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. 

A kutatás felhívta a figyelmet arra is, hogy az orosz kőolaj könnyebben talált új piacokat, átalakultak az ellátási láncok. Az olaj kivitele a korábbi évnél 7,6 százalékkal jelentősebb volt, 242 millió tonnára nőtt, a földgáz esetében azonban ambivalens folyamatok játszódtak le. A vezetékes földgáz exportja nagy arányban mérséklődött, amíg a cseppfolyós földgáz értékesítése szempontjából kedvezőbb volt a 2022-es év, annak kivitele 7,9 százalékkal bővült, 45,7 milliárd köbméterre. Összességében a földgáz exportvolumene 25,1 százalékkal, 184,4 milliárd köbméterre esett. 

Ugyanakkor a Reuters értesülései alapján 2023 áprilisában ismét növekedett Európába a gázszállítás. Az Ukrajnán keresztül megvalósuló tranzit átlagos napi vezetékes exportja 75,6 millió köbméterre nőtt a márciusi 70,3 millió köbméterről.

Ez az ismételt európai tartalékképzés jele lehet. Az európai uniós országok 2022–2023 telén célul tűzték ki, hogy kilencven feletti szintre töltik fel a tárolóikat

Oroszország terve, hogy a következő években megduplázza LNG-termelését, és ennek eredményeként 2030-ra százmillió tonnára növelje annak exportját. Ezt elsősorban északi-sarkvidéki LNG-projektek, köztük a Novatek tulajdonában lévő Arctic LNG 2 fejlesztésével érnék el. Ezt a bővítést annak ellenére ígérték, hogy az orosz termelés 2023-ban csökkenhet a Jamal LNG (négyből) két gyártósorának tervezett karbantartási munkálatai miatt. 

A külkereskedelem új irányait tekintve az orosz energiahordozók iránti keresletben fontos szerepet játszott Ázsia, különösen Kína, de az indiai igények emelkedése is megfigyelhető volt. Kína orosz vezetékesgáz- és cseppfolyósítottföldgáz-importja kiugró mértékben emelkedett 2022-ben, előbbi 2,6-szeresére (3,98 milliárd dollárra), utóbbi 2,4-szeresére (6,75 milliárd dollárra) bővült. 

A Vlagyimir Ruszan orosz LNG-szállító hajó. Átalakul az orosz földgázexport
  Fotó: AFP
 

A termelés és az export visszaesése ellenére a Gazprom pénzügyi teljesítménye 2022-ben nagyon erős volt, különösen 2022 első felében az Európában tapasztalható jelentősen emelkedő gázárak eredményeként. Az energiahordozó ára rendkívül magas volt, magasabb, mint 2021 azonos időszakában. Így a Gazprom hat hónap alatt rekord nettó nyereséget ért el, több mint 2500 milliárd rubelt (jelenlegi árfolyamon mintegy 32 milliárd dollárt). Ez több mint az előző két évben elért nyeresége együttvéve. 

A vállalat osztalékfizetésével és a keletkezett adókkal 2022-ben az orosz költségvetés legnagyobb befizetőjévé vált, és összesen ötezermilliárd rubelt (mintegy 65 milliárd dollárt) fizetett az államháztartásba (szemben a 2021-es 3,31 ezer milliárd rubellel).

A tanulmány megjegyezte azt is, hogy Magyarország gázellátása szempontjából – a diverzifikációs törekvések mellett – továbbra is fontos az Oroszországból vezetéken érkező földgáz. Európai szempontból is lényeges, hogy azok az országok, ahova még érkezik a vezetékrendszeren keresztül földgáz Oroszországból, a következő időszakban is fenntartsák beszerzéseiket. Ez a mennyiség enyhítheti a 2023-ra prognosztizált európai hiányokat.

Borítókép: Munkában a Gazprom óriáscég egyik alkalmazottja (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.